Røykeforbud på utesteder hjelper ansatte
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Forbudet om røyking på barer og serveringssteder har hjulpet de ansatte til å få færre luftveisplager.
En ny undersøkelse fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) sier at færre bar- og pubansatte rapporterer inn med symptomer i forhold til luftveiene.
Helseproblemer i forbindelse med røyking og passiv røyking har i en årrekke vært diskutert. I 1988 gikk et generelt røykeforbud på arbeidsplasser innført, mens det i 2004 også ble et røykfritt arbeidsmiljø for arbeidstakere ved serveringssteder.
Røyk, et problem
STAMIs gjennomgang av problematikken viser at det kan ha vært meget gunstig for de ansatte.
Da røykeforbudet trådde i verk i 2004, ble en del ansatte ved barer og restauranter i Oslo-området bedt om å rapportere inn aktuelle og tidligere symptomer fra luftveiene.
Samtidig testet man nivået av totalstøv og nikotin i arbeidsatmosfæren, og lungefunksjonen ble målt før og etter skift. I tillegg så man på urin-kotininkonsentrasjonen rett etter endt skift, samt morgenen etter.
Medførte mange positive resultater
Undersøkelsene ble foretatt både før og etter røykeforbudet. Resultatene var store.
En betydelig nivåreduksjon i nikotin og totalstøv i arbeidsatmosfæren, en reduksjon i kotininnivåene blant både røykere og ikke-røykere, samt mindre fall i lungefunksjon i løpet av skiftet etter innføring av røykeforbudet.
Et annet, mer interessant resultat, var at det etter røykeforbudet ble målt lavere nivåer av kotinin i urin blant røykerne enn før forbudet. Det kan tyde på at røykerne røykte mindre etter lovendringen.
(4.11 2011)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|