Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


2000-tallets beste valgoppslutning
Del artikkelen med venner og kolleger

Deltakelsen rundt høstens kommunevalg var på 64,5 prosent, noe som er det beste resultat i inneværende årtusen.

64,5 prosent er en oppgang på 2,8 prosentpoeng fra 2007, skriver Statistisk Sentralbyrå (SSB). Det er det høyeste vi har sett siden vi rundet år 2000, men likevel lavere enn hva som har vært vanlig ved tidligere valg. Forhåndsstemmene økte med 5,5 prosentpoeng.
 
Det er andre gang på rad at den samlede valgdeltakelsen ved kommunestyre- og fylkestingsvalget økte, sammenlignet med forrige lokalvalg. Sogn og Fjordane gikk ut som beste fylke med 67,5 prosents deltakelse. Alle fylkene hadde en økning i valgdeltakelsen siden forrige valg, hvorpå Sør-Trøndelag og Troms hadde den sterkeste formkurven. Lavest valgdeltakelse må Østfold leve med: her gikk bare 61,1 prosent til urnene.
 
Høyest på 60-tallet
 
Den høyeste valgdeltakelsen vi har sett i Norge under et kommunestyre- og fylkestingsvalg var i 1963 med 81 prosents oppslutning. Valgdeltakelsen ved kommunestyrevalget var på 64,2 prosent, noe som utgjorde 2 440 428 stemmesedler.
 
Men helt siden 1987 har det generelt vært nedgang i valgdeltakelse her til lands.
 
Forhåndsstemmene mer populære
 
Det ble avgitt 22,2 prosent forhåndsstemmer ved lokalvalget i 2011. Her har det vært en generell økning de siste årene. 22,2 prosent i 2011 er en økning på 5,5 prosentpoeng siden 2007, og hele 10,3 prosentpoeng siden 2003.
 
I alle landets fylker har det blitt gitt flere forhåndsstemmer enn det ble i 2007. I Finnmark avga hele 7,9 prosentpoeng flere forhåndsstemmer, størst endring i landet. I fem av fylkene (Finnmark, Oslo, Nordland, Sør-Trøndelag og Hordaland) er minst hver fjerde stemme avgitt på forhånd.
 
Enkelte kommuner så over 40 prosent av stemmene bli gitt på forhånd. Det gjelder for kommunene Unjárga-Nesseby, Hammerfest, Bodø og Solund.
 
Ti kommuner deltok også i forsøksprosjektet der stemmeberettigede hadde mulighet til å avgi sin forhåndsstemme elektronisk. Nærmere 27 600 slike stemmer ble avgitt. Alle kommunene som deltok i forsøket, bortsett fra Ålesund, ligger langt over landsgjennomsnittet i andel forhåndsstemmer.
 

Legg til kommentar

27. februar, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?