Norge svakest i Norden på konkurranseevne.
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Ifølge en undersøkelse omkring konkurranseevnen i land med færre enn 20 millioner innbyggere, havnet Norge på 12 plass, og bak alle de øvrige land i Norden. Finland vant, og med Danmark på en god tredjeplass, fulgt av Sverige på sjuende og Island på niende.
Undersøkelsen er laget av handelshøyskolen IMD i Sveits og viser at Norge må bli dyktigere til å holde blant annet lønnsutviklingen på europeisk nivå og til å modernisere offentlig sektor. Andre nødvendige tiltak er å stimulere tilgangen på arbeidskraft ved å reformere skattesystemet, og å forbedre infrastrukturen. Videre viser det seg at Norge er lite attraktive for investeringer fra utlandske bedrifter.
Det er bedriftsledere i de ulike landene som har svart på spørsmålene, og de norske lederne vurderer selv sine egne foretak som lite åpne for nye ideer og har en svakt utviklet entreprenørskapsånd, og et negativt rentenivå.
Oljeformuen redder oss.
På plussiden nevnes oljeformuen, som gir høy levestandard, positive budsjetter og pluss i handelsbalansen.
Finnene som ble best i undersøkelsen, får skryt for sin evne til å tilpasse seg teknologisamfunnet, og vinner på Nokias rolle i økonomien. Videre får de pluss for mange høyt kvalifiserte toppledere, teknologisk infrastruktur og en kompetent finans- og banksektor.
Danmark får toppkarakter for sin tilpasningsevne til økonomiske svingninger og for likestilling i inntektsfordeling mellom kvinner og menn.
USA på topp blant de store.
På listen over de store ligger USA på topp, mens det er de asiatiske landene Malaysia og Thailand som har klatret mest oppover siste året. Det største hoppet den gale veien er det britene som har gjort.
Hele 321 kriterier ligger til grunn for denne undersøkelsen som foretas årlig, og er delt inn i to grupper – over og under 20 millioner innbyggere.
(Kilde: IMD.)
a>
okmarksme.com >online book=position:absolute;top:-999