50 000 har et spilleproblem
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Minst 50 000 voksne nordmenn har hatt eller har et spilleproblem. Blant den yngre garde er andelen med samme hang enda større. Det vil si at 1,4 prosent av befolkningen i Norge er spilleavhengige. Dette er noen av hovedkonklusjonene i den første store befolkningsundersøkelsen som kartlegger spillegalskap i Norge.
Statens senter for rusmiddelforskning (SIRUS) la nylig fram arbeidet fra en omfattende innsats med å kartlegge nordmenns trang til å spille med penger som innsats. Arbeidet har skjedd på oppdrag for det statlige Lotteritilsynet og mer en 5.200 personer har deltatt i undersøkelsen. Omfanget av spillegalskap som kommer frem overrasker ikke Lotteritilsynet.
Antallet et minimum
24.500, eller omtrent halvparten av alle som har et spilleproblem, har et sykelig avhengighetsforhold til spill.
- Antallet som sier de har eller har hatt et pengespillproblem er et unøyaktig tall, og må ses på som et minimum, sier forsker Sturla Nordlund ved SIRUS.
- Vi antar at det er en del underrapportering både blant dem som ikke ville svare og dem som svarte. Det er jo ikke alle som er like villige til å snakke om disse problemene, understreker Nordlund.
I gjennomsnitt bruker hver nordmann 6.500 kroner i året på pengespill. Selv om det ikke nødvendigvis er noen sammenheng mellom hvor ofte man spiller og om man blir avhengig, viser undersøkelsen at andelen spillere er høyest i Nord-Norge, og lavest i Oslo. Flest av dem som spiller jevnlig bor i tettsteder, færrest i byene.
- Et av unntakene er innvandrere. Andelen innvandrere som spiller er ikke så høy. Men de som først spiller, spiller ofte mye, og kan få store problemer, avslutter Nordlund.
Tre av fire ungdommer spiller
78,5 av norske ungdommer mellom 13 og 19 år har spilt på pengespill i løpet av det sist året viser undersøkelsen. Blant de unge er det også en større andel som har spilleproblemer enn i resten av befolkningen, hele 3,2 prosent, noe som utjøre 11.000 tenåringer. Selv om vi finner flest med spilleproblem i aldersgruppen 18 til 24 år er det rapportert om barn med spilleproblem helt ned i 11-års alderen.
Spill på gevinstautomat stod for 32 prosent av omfanget. Videre stod tipping og Lotto for 26 prosent, skrapelodd og poker 12 prosent hver, Internett og veddeløp fire prosent og andre spill for 10 prosent.
Flertallet av de unge spiller mindre enn en gang i måneden. Derimot står den tidelen som spiller på pengespill oftest for mer enn halvparten av spillingen.
For å kartlegge omfanget av problematisk spilleatferd, er det i undersøkelsen lagt til grunn strenge krav. For å bli definert som problemspiller måtte ungdommen oppfylle alle følgende tre kriterium: De må ha løyet om pengespill, de må spille mer og mer og de må som oftest prøve å vinne tilbake det de har tapt.
- Alvorlige konklusjoner
Lotteritilsynets direktør, Atle Hamar, mener konklusjonene er alvorlige nok til at de må reagere, og vil redusere nordmenns spilleomsetning på 15 milliarder kroner i året. Først og fremst vil han ukontrollerte spillautomater plassert på offentlige steder, med maksimumsgevinster på 2.000 kroner, til livs.
- Dette er en rå type maskiner. Vi vil senke maksimumsgrensen til «noen hundrelapper», og støtter kulturministerens forslag om å la Norsk Tipping overta ansvaret for alle de om lag 18.000 spillautomatene i Norge. Vi støtter også forslaget om at man i stedet for å få gevinsten direkte, får en lapp der man får godskrevet penger, sier Hamar.
Norsk spillemønster
· Nordmenn spiller mye. Vel 80 prosent av den voksne befolkningen deltok i pengespill siste året. 41 prosent av disse igjen spiller minst en gang i uka.
· De som spiller ofte eller daglig utgjør 1,4 prosent av spillerne.
· Problemspill er mer utbredt blant menn enn kvinner. Mest spilleproblem finner vi i aldersgruppen 18-24 år, blant ugifte, personer med ungdomskole/realskole, folk i deltidsjobb, personer med en husstandsinntekt på under 300 000 kroner, og personer født i utlandet.
· Problemspilleren står for 11 prosent av den totale omsetningen.
Har du selv et problem med pengespill, lurer du på om du kan ha det, eller hvis du har spørsmål om andre ting rundt spilleproblemer kan du ringe 80080040 eller lese mer på www.hjelplinjen.no .
oks.com >books
x;><