Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Kaster penger til Sverige med harryturer
Del artikkelen med venner og kolleger

Kari og Ola Nordmann elsker tilbud, noe som gjør at grensehandelen formelig har skutt i værs.

For i 2011 dro vi enda mer til utlandet for å handle enn vi har gjort det siden 2004. Antall mynter som blir lagt igjen utenfor norskegrensa, er rekordhøyt. For 2011 handlet nordmenn for hele 11,5 milliarder kroner i utlandet, en økning på ni prosent fra året før.
 
Antall dagsturer til utlandet økte også i samme periode, fra 6,3 millioner turer til 7,1 i 2011.
 
Statistisk Sentralbyrå kan faktisk melde om at hele 94 prosent av all grensehandel, ikke overraskende foregår i Sverige.
 
Veldig mye går tapt
 
Faktisk går så mye som 2,5 milliarder norske kroner, som skulle gått til skatter og avgifter, tapt for den norske stat.
 
– Det er veldig mye. Det bekymrer oss, for dette er en omsetning norske kjøpmenn skulle hatt. De og deres leverandører går glipp av mange arbeidsplasser, sier Thomas Angell, direktør i Virke Handel til NTB.

Hovedorganisasjonen Virke sier at dette kan beregnes ut i opp til 10 000 arbeidsplasser. Thomas Angell mener at det er en feilslått landbruks- og avgiftspolitikk som må ta skylden. Virke sier at politikerne må gjøre noe med de store avgiftsforskjellene for å få bukt med det tapte.
 
Svenskene får mesteparten
 
Det meste av dette går altså til våre svenske brødre. 52 prosent av grensehandelen skjer i Strømstad- og Svinesund-området, mens Charlottenberg får 19 prosent. Resten av handlestedene i Sverige står for 23 prosent. I alt 94 prosent av den norske grensehandelen.
 
SSB har holdt undersøkelsen siden 2004, og på den tiden har grensehandelen steget med 30 prosent. I samme periode har man sett at antall dagsturer har økt med åtte prosent. Til og med beløpet hver og enkelt gjennomsnittlig handler for, har økt. I 2011 bruker hver nordmann 1 620 kroner per tur, mens tallet i 2004 lå på 1 340. Sett opp mot konsumprisindeksen (KPI), har handlebeløpet økt med 21 prosent, mens KPI har økt med 15.
 

Legg til kommentar

22. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?