Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Med HMS-kompetanse til Kina
Del artikkelen med venner og kolleger

Kinesiske arbeidsplasser oppfattes ofte som arbeidsintensive fabrikker der de ufaglærte ansatte jobber lange skift med lite fokus på sikkerhet. Krav til arbeidsmiljø og sikkerhet er imidlertid i endring, og nå eksporterer norske bedrifter HMS-kompetanse til Kina.

Utvikling.org AS skal ta sin kompetanse på HMS til Kina og har innledet samarbeid om HMS-opplæring i Shanghai og Ningbo. Deres besøk i Kina har påvist store mangler i oppfølging av HMS på kinesiske arbeidsplasser, og gitt et innblikk i hvilke kulturforskjeller som kan være utfordrende.

- HMS-kompetansen i Kina i dag er svært varierende. Den jevne kineser mangler en del grunnleggende forståelse for risiko og dette er en utfordring når det gjelder forhåndsregler og bruk av verneutstyr, forteller Pål Lillebø styreleder i Utvikling.org AS.

Skal sette HMS på dagsorden

Bakgrunnen for satsingen på HMS i Kina er et besøk i Nordic Industrial Park, en nordisk industripark som eies av Styrbjørn/Gjedebo-systemet. Industriparken er en moderne arbeidsplass i Kina, men også her er det behov for økt HMS-kompetanse.

- Vi så noen HMS-utfordringer der som vi utfordret eierne og ledelsen på. De var interessert i et samarbeid og vi fikk et forprosjekt fra Innovasjon Norge for å vurdere behovet hos andre kunder i parken. Det var definitivt til stedet, sier Lillebø.

Målet med prosjektet er å skape en HMS-opplæring som kan bidra til økt bevissthet blant ansatte og ledere om HMS på flere kinesiske arbeidsplasser. Ved å ta utgangspunkt i en nordisk eid industripark kan man starte på en arbeidsplass som allerede er kjent med nordisk arbeidskultur, men som allikevel står sterkt i den kinesiske hverdagen.

Kulturforskjeller

Det er mange forskjeller på norsk og kinesisk arbeidskultur. Blant de største utfordringene for overføring av HMS-kompetanse er den manglende forståelse for risiko.

- Det handler mye om kommunikasjon og forståelse. Når man ikke vil bruke vernebriller fordi man ser godt uten og synes ørepropper (hørselvern) smaker rart, så sier det seg selv at det finnes noen "pedagogiske utfordringer", påpeker Lillebø.

Med støtte fra Innovasjon Norge er Utvikling.org AS nå i gang med arbeidet som skal gjøre HMS til en del av hverdagen også for kinesiske bedrifter. De vurderer flere undervisningsformer som klasseromsundervisning, selvstudium, demonstrasjon, e-læring og kombinasjoner av disse.

- Det som er helt sikkert er at vi ikke skal oversette vårt norske konsept. Her skal vi tenke helt nytt og også få med oss en kineser som kjenner både språk og kultur i det arbeidet, understreker Lillebø.

Innovasjon Norge

For Utvikling.org AS har det vært helt nødvendig å få Innovasjon Norge med på prosjektet. Med IFU-prosjektet har firmaet fått god bistand med å få kontakter og skape nettverk i Kina, som aktivt vil være bidragsytere med råd om kulturelle forskjeller og gi tilbakemeldinger på Utvikling.org sine ideer. I tillegg vil man ha et fagråd der Innovasjon Norge vil komme med tilbakemeldinger på tjenestene som utvikles.

Høy arbeidsmoral - store bedrifter

I et land med 1,3 milliarder mennesker er konkurransen om jobbene stor. På grunn av denne konkurransen føler mange arbeidstakere at de må yte mer enn hva arbeidsgiver forventer, og det er derfor ikke uvanlig å jobbe 12-timers arbeidsdager, uten betalt overtid.

Denne arbeidsiveren og moralen har gitt kinesiske selskaper konkurransefordeler, og nå sikter de kinesiske mot global vekst. Dette fører til økte krav fra samarbeidspartnere til hvordan arbeidsplassen organiseres og oppfølging av de ansattes arbeidsmiljø. Dermed kan HMS fort bli en del av hverdagen også på kinesiske arbeidsplasser.

[Besøk hjemmesidene til Utvikling.org AS]


Legg til kommentar

24. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?