Innvandrere flest blir farmasøyter
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Innvandrere i Norge ønsker helst å studere farmasi – og velger vekk læreryrket.
For bare to prosent av allmennlærerstudentene ved studiestedene her til lands er innvandrere. Så få som 172 av 7746 studenter på den fireårige allmennlærer-/grunnskoleutdanningen, altså. Prosentsatsen blir enda lavere hvis man ser på innvandrermenn i samme gruppe: kun 46 av dem tok fatt på lærerstudiet.
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen melder overfor VG Nett at det er problematisk at så få innvandrere tar tak i læreryrket.
- Det er en utfordring fordi vi ønsker flere lærere med minoritetsbakgrunn inn i skolen. De er viktige rollemodeller, sier hun til VG Nett.
Innvandrer-farmasøyten
På den andre enden av skalaen er det stor tilslutning til farmasistudiet blant innvandrerne. Hver tredje (33 prosent) farmasistudent ved masterprogrammet høsten 2011 var innvandrere. Dette blant en gruppe på 650 studenter, skriver Statistisk Sentralbyrå (SSB), som har foretatt statistikkjobben.
Nesten 14 prosent av de 650 var norskfødte med innvandrerforeldre. Farmasistudiet kan betraktes som et studie som tiltrekker seg kvinner. Generelt sett over hele studiet er kvinner i flertall, både blant innvandrere, norskfødte med innvandreforeldre og for befolkningen for øvrig.
På den treårige ingeniørutdanningen i Norge var det samme høst noe over 10 100 studenter, hvorav 10 prosent av disse var innvandrere. To prosent var norskfødte med innvandrerforeldre.
Lærermangel
Lærerutdanningen sliter med rekruttering, og lærerbehovet er og blir stort. I tillegg velger mange nyutdannede lærere seg andre yrker, samt at eldre lærere gjerne slutter tidligere enn før.
Skrekkscenarioet er at Norge om bare åtte år med liknende utvikling, kan stå med 18 000 allmennlærere for få. Mimi Bjerkestrand er leder for Utdanningsforbundet og ser svært alvorlig på situasjonen. Hun har etterlyst målrettede tiltak fra Regjeringen for å snu trenden.
Regjeringen har svart med videokampanjen Gnist, som i følge Kunnskapsdepartementet har sørget for en 50 prosent økning i antall søkere til lærerutdanningene. Kampanjen har kostet 35 millioner kroner.
- Neste års Gnist-kampanje vil rette seg spesielt inn mot minoritetsungdom for å inspirere dem til å velge læreryrket. Vi tar utgangspunkt i minoritetsungdom som allerede har tatt lærerutdanning og håper at det vil inspirere andre til å gjøre det samme, sier Halvorsen videre til VG Nett.
(22.5 2012)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|