Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Lederlønningene en millionfest
Del artikkelen med venner og kolleger

Gjennomsnittlig tjener toppsjefene 8,7 millioner kroner. Det gir bensin på bålet til streikegeneral og Unio-sjef Folkestad.

- 8,7 millioner er det samme som lønnen til 20 sykepleiere. Det er et lønnsgap jeg ikke trodde vi ville få se i statlige Norge, sier Unio-sjef Anders Folkestad til E24.

Han mener statsminister Jens Stoltenberg må ta sin del av skylden:
 
- Jens er maktesløs overfor lederlønningene, men strammer inn overfor vanlige lønnsmottakere. Jeg kan ikke forstå at det er rødgrønn politikk, sier Folkestad, som 30.mai sto sammen med 16 000 stats- og kommuneansatte i streik.

Folkestad melder at toppsjefer i statlige selskaper fikk et lønnsløft på 17 prosent i fjor, mens landets sykepleiere, lærere og andre «avspises» med fattige fire prosent, skriver E24 videre.

- Det er helt urimelig, sier Folkestad.
 
Har gitt vekstlovnader
 
Blant de statseide børsnoterte selskapene var det Hydro-sjef Svein Richard Brandtzægs lønn som vokste mest, med hele 3,5 millioner kroner.
 
Stoltenberg har som spydspiss for den rødgrønne Regjeringen lovt å stanse den voldsomme lønnsveksten, men fjoråret fikk en annen pipelyd. Toppsjefene fikk altså en gjennomsnittlig økning på 17,56 prosent, mens den gemene nordmann fikk 4,2 prosent.
 
Under NHOs årskonferanse i januar, var Stoltenberg på taleren og åpnet for moderasjon i lønnsoppgjøret. Statsministerer mente det var umulig å kreve et ansvarlig oppgjør av de ansatte, hvis ikke også lederne holdt igjen.
 
- Det er rett og slett ikke mulig, sa han da.

Handlingslammet?

Nå mener Folkestad at Stoltenberg har handlet for pysete.

- Statsministeren fremstår som handlingslammet overfor toppsjefene, samtidig som han og regjeringen er sta og gjerrige i forhold til å holde fotfolkets lønninger nede. Det synes jeg rimer veldig dårlig med rødgrønne verdier, sier Folkestad videre til E24.

Nå mener han at Regjeringen har endret spillereglene midt under lønnsoppgjøret.

- Frontfagene i industrien fikk et oppgjør som ligger an til å komme godt opp på firetallet. Så kommer revidert budsjett med lønnsanslag på 3,75 prosent. Vi opplevde 3,7 som et politisk knep i meklingen.

Legg til kommentar

20. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?