Flere skal få pleiepenger
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
FrP ønsker at flere skal få pleiepenger, og la fram et representantforslag for det 13.juni.
Robert Eriksson, Laila Marie Reiertsen og Vigdis Gultun (alle FrP) er stortingsrepresentantene som for to uker siden la fram et forslag for å sikre bedre rettigheter til pårørende med alvorlig syke barn. Mer pleiepenger, rett og slett. Det skriver FFO.
Tre hovedforslag
I forslagsteksten konkluderes det med forslag om at disse tingene endres i loven:
- Pårørende med svært alvorlig syke barn automatisk får innvilget pleiepenger ved fremleggelse av helseerklæring og anbefaling fra legespesialist.
- Begrepet «varig ustabil» fjernes fra lovverket.
- Retten til pleiepenger beholdes selv om barnet i perioder kan delta i barnehage, skole eller skolefritidsordning (SFO).
Bakgrunnen for at de tre ønsker en lovendring, er særlig presset fra media omkring saker som har satt søkelyset på en rekke barn og deres alvorlige og livsbegrensende sykdommer. Spesielt har TV2 med hjelp fra Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) laget flere saker om problemet.
I sakene TV-kanalen har presentert, har de pårørende fått avslag eller blitt fratatt pleiepenger fra NAV.
Avslagene NAV legger til grunn, inneholder i de fleste tilfeller gjerne en forklaring om at barnet lider av en ”varig tilstand”. Barnet gis også merkelappen om at det ikke er ”svært alvorlig sykt”, til tross for at det foreligger legeerklæring på at barnet anses å ha en livsbegrensende sykdom eller er svært alvorlig syk.
8 126 personer
I forslaget stortingsrepresentantene legger fram, kommer det også frem noen enkelttall om pleiepenger ved alvorlig sykt barn. For 2010 ble det for eksempel utbetalt 440 millioner kroner til pleiepenger.
8 126 personer fikk utbetalt disse pengene, fordelt på 10 612 tilfeller. Gjennomsnittlig varighet for hvert tilfelle var på 80 dager. Det var i Telemark og Sogn og Fjordane man fant lengst gjennomsnittlig varighet, med 117 dager. Aust-Agder hadde lavest med 52 dager.
(28.6 2012)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|