Sommerpatruljen avdekker arbeidsgivernes "unnasluntring"
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Rekordmange bedrifter har hatt besøk fra LOs sommerkampanje Sommerpatruljen. STAMI forteller at unge er 50 prosent mer utsatt for arbeidsulykker.
Å sende «poden» til sin første arbeidsdag er i de fleste tilfeller et trygt valg. Men forskning fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) viser at nettopp unge arbeidstakere er mer utsatt for ulykker i jobbsammenheng.
Mye av grunnen til det er at arbeidsgivere sluntrer unna når oppgaven om opplæring står for dør.
- Dette kan skyldes at unge har mindre erfaring med å mestre arbeidsoppgaver, med det fritar ikke arbeidsgivernes lovpålagte ansvar for å gi skikkelig opplæring, sier Kristian Tangen i LOs ledelse på LOs egne nettsider.
Unge er sterkt overrepresentert i de om lag 250 arbeidsulykkene som skjer hver dag, i følge forskning ved STAMI. Og det er spesielt blant unge i bygg- og anleggsbransjen og i primærnæringene som erfarer arbeidsulykker.
- Også små uhell kan gi varige skader for resten av livet, advarer Tangen.
1420 lovbrudd
Men har «poden» kommet til en arbeidsgiver som ikke fyller alle krav, er det godt å ha et sikringsnett. LO har i sommer igjen ført sin Sommerpatrulje. Medlemmer i LO har i perioden 25.juni til 13.juli reist rundt til unge arbeidstakeres arbeidsplass, og pratet med ungdommen om jobben deres.
I år brøt så mye som 17,9 prosent av arbeidsplassene arbeidsmiljøloven.
- Det er en liten nedgang fra fjoråret, med 20 prosent brudd. Selv om dette viser at de fleste arbeidsgivere har ting i orden, er brudd på arbeidsmiljøloven på nesten hver femte arbeidsplass for mye, og viser at Sommerpatruljen fortsatt har en viktig funksjon for å hjelpe ungdom og informere dem om deres rettigheter i arbeidslivet, sier LO-sekretær Kristian Tangen til lo.no.
I år har patruljen besøkt intet mindre enn 6303 bedrifter, og 17,9 prosent endte altså med brudd på loven. Regnestykket tilsier at det tilsvarer 1130 bedrifter, med 1420 lovbrudd.
Svart arbeid?
De vanligste bruddene er manglende eller mangelfull arbeidskontrakt (45,5 prosent av bruddene). Så følger også brudd på overtidsregler, brudd på pausebestemmelser, brudd på andre arbeidstidsbestemmelser og manglende eller mangelfull lønnsslipp.
Ved 1,9 prosent av tilfellene var det også mistanke om svart arbeid.
Aust-Agder og Hordaland var fylkene som kom dårligst ut i undersøkelsen, med prosentvis høyest antall bedrifter med brudd.
(26.7 2012)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|