Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Hjernen går i feriedvale
Del artikkelen med venner og kolleger

For å få mest ut av ferien og en god oppstart med jobb igjen, er en lang, sammenhengende ferie best for hjernen.

 

Ferien er på hell og hverdagen kommer faretruende fort. Hvor lett overgangen fra ferie til jobb blir, avhenger ikke overraskende av hvordan ferie din var.

 

Kreativiteten blomstrer av å ha fri, men i friperiodene gjelder det å gjøre noe man virkelig liker. For hvis ikke, kan hjernen gå i «dvale». Det skriver dagbladet.no.

 

Luker ut stress

 

For at hjernen din skal få en best mulig ferie, må den komme seg ut av stressmoduset. Dermed er en lang, sammenhengende ferie det beste alternativet.

 

- Hvis ikke begynner den alt for raskt å forberede seg på at det snart er på tide å øke tempoet igjen, sier Åge Pålshammar, nevropsykolog ved Uppsala universitet til svd.se.

 

Men det går også an til å slappe av for mye i ferien. Nevropsykologen melder at det er forskjellig fra person til person.

 

- For den som til hverdags stadig jobber opp mot deadlines kan en feire med total avkobling få hjernen til å begynne å lete etter noe å gjøre, noe som gir rom for kreative innfall. For andre kan det nesten bli stopp i maskineriet om man bestemmer seg for bare å sløve, sier Pålshammar.

 

Da kobles nemlig mange cellekoblinger i hjernen fra hverandre, og resultatet kan bli en nedtrapping av mange funksjoner, ikke minst intellektuelle funksjoner. Hjernen må arbeide noe for å vedlikeholdes.

- Man kan miste mange IQ-poeng om sommeren. Hjernen er skapt for arbeid, cellene trenger ikke totalhvile. Det holder å gjøre noe annet enn vi pleier og eller dra ned tempoet, sier han.

 

Forskjellig fra person til person

 

Dette «noe annet» skal være noe vi liker - og her er vi naturligvis veldig ulike.
- En person som er sulten på stimuli, altså en spenningssøker, må ha en pause med aktiviteter og forandring ellers blir han eller hun stresset. For andre er det tvert i mot: De er fylt av alle stimuli og krav og hjernens belønningssystem aktiveres først når det er stille og fredfylt, forklarer Åge Pålshammar.

 

[Les mer i artikkel hos dagbladet.no]

 

=position:

Legg til kommentar

29. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?