Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Privat sektor har nådd IA-mål!
Del artikkelen med venner og kolleger

Det er en god håndfull år siden avtalen om Inkluderende Arbeidsliv (IA-avtalen) ble presentert. Nå har privat sektor nådd et av målene: unngå å overstige 5,6 prosents sykefravær.

– For fjerde gang på rad synker sykefraværet, og dette er det laveste sykefraværet vi har hatt i 2. kvartal siden statistikken ble utarbeidet i 2001, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.
 
Det legemeldte sykefraværet har sunket fra 5,7 til 5,2 prosent siden 2. kvartal i fjor, mens det egenmeldte har vært stabilt på 0,8 prosent. Det skriver NAV i en pressemelding.
 
Må fortsette arbeidet
 
Andre kvartal av 2012 så nemlig sykefraværet gå ned med 2,6 prosent.
 
– Bedrifter i privat sektor har all grunn til å være fornøyde. Nå ser vi resultatene av den innsatsen som er lagt ned, sier Lystad i samme pressemelding.
 
Et av punktene i IA-avtalen var å redusere sykefraværet med 20 prosent, det vil si at sykefraværet den gang skulle 20 prosent ned. Det har privat sektor nå klart. Målet var under 5,6, nå er sykefraværet på 5,5 prosent.
 
Lystad i NAV påpeker at arbeidet mot sykefravær ikke stopper her. Alle parter må fortsette å jobbe for å få ned prosentandelen.
 
På virksomhetsnivå finner NAV-direktøren mange gode resultater, mens det er stor variasjon i sykefraværet mellom virksomheter innenfor samme bransje, fylke eller liknende.
 
– Dette sier oss at det er et potensial for å redusere sykefraværet ytterligere, tror han.
 
Rogaland beste fylke
 
Fylket som kommer best ut av målingene, er oljefylket Rogaland. Det har vært nedgang i alle fylker, men Rogaland har i alt det laveste sykefraværet med 4,2 prosent, rett foran Oslos 4,5. Størst prosentvis nedgang finner NAV i Vest-Agder, hvor sykefraværet er redusert med 9,6 prosent sammenlignet med i fjor. Deretter følger Rogaland.
 
Det høyeste sykefraværet finner vi i Troms, hvor den ligger på 6,4 prosent, få sykedager unna Finnmarks 6,3 prosent.
 
Færre langvarige fravær
 
Sykefravær som varer mer enn 26 uker (halvt år) anses som langvarige, og hadde en nedgang med 16 prosent fra i fjor. Samtidig var det også færre fulltidssykemeldte.
 
– At vi ser en så tydelig nedgang i de langvarige sykefraværene er svært positivt både for de det gjelder, for virksomheten og for samfunnet. Reglene om tettere og tidligere oppfølging av sykmeldte, stor oppmerksomhet om temaet og økt bruk av graderte sykmeldinger, har bidratt til å få sykefraværet ned, sier NAVs direktør Lystad på NAVs nettsider.
 

Legg til kommentar

21. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?