Unge arbeidsledige jobbsøkere hjelpes
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
At NAV og staten samarbeider for å få unge arbeidssøkere ut i arbeidslivet, er nødvendig for å lykkes, i følge NAV. Tre ungdommer i «Aktiv ungdom» har til og med strukket det et steg lenger. Til Ghana, faktisk.
NAV har nylig foretatt en undersøkelse som viser at NAV og stat må samarbeide for å få unge ut i jobb. Et samarbeid på NAV-kontor som har organisert seg i ungdomsteam eller med ungdomskontakter, vil fungere best, avslører undersøkelsen.
Når man bruker slike team, eller tar tak i dedikerte personer, er at veilederne får spesialisert seg på ungdom. Disse ungdommene har gjerne andre behov enn voksne, og må følges opp annerledes enn hva NAVs metoder leder mot.
Det er først og fremst blant personer i alderen 16 til 24 år at man ser at det kan stokke seg opp. Hvis arbeidsmarkedet endrer seg det minste, vil det påvirke denne gruppen, i tillegg til at de ofte mangler kvalifikasjonene som er gjeldende for å bite seg fast i markedet.
Samtidig er det også de menneskelige aspekter ved det hele: personer i gruppen 16-24 år har gjerne ofte lavere selvtillit og mindre livserfaring enn eldre arbeidssøkere. I følge undersøkelsen fremstår de også som mer krevende å jobbe med.
Jenter og funksjonshemmede i Ghana
Men enkelte har tatt spaden for hånden. I et EU-program som heter «Aktiv ungdom» har tre norske ungdommer jobbet med å belyse problemene arbeidsledighet skaper for ungdom i u-land, siden januar.
De tre ungdommene heter Kamilla Bjølseth (18), Helene Kran Løvestam (17) og Kamilla Meisingset (18), og har spesielt holdt fokus på jenter og funksjonshemmede, skriver regjeringen.no i en pressemelding.
To av dem, Løvestam og Meisingset er medlemmer i Plan Norges ungdomsgruppe «Uro». Bjølseth representerer Unge funksjonshemmede, og sammen fortalte de under seminaret «Youth economic empowerment», om studieturen de har hatt i Ghanas hovedstad Accra.
Her møtte de ungdommer som verken hadde arbeid eller noe sted å bo.
- Det er til sammen 71.000 gatebarn i Accra, og de lever i en så annerledes hverdag at det nesten er vanskelig å sette seg inn i. Vi møtte blant annet en jente som het Elisabeth. Hun hadde ikke noen sjanse til å få seg jobb og måtte sove på gaten. Hun sa at hennes frykt på kvelden var å bli voldtatt. Det gjør sterkt inntrykk, for hun kunne like godt vært en av oss, forteller Helene Kran Løvestam.
Prosjektet jentene var med på, handler om arbeidsledighet blant unge over hele kloden, men de valgte å fokusere spesielt på jenter og funksjonshemmede, da disse gruppene er overrepresentert i statistikkene over arbeidsledige.
75 millioner unge under 25 år er arbeidsledige, viser Verdensbankens «World development report 2013». Tar man summen av alle som verken går på skole eller jobber i samme aldersgruppe, kommer tallet opp i hele 621 millioner (!).
Oppfølging for arbeid
I Norge er virkeligheten noe annerledes, men unge arbeidstakere må fortsatt følges opp. For den omtalte NAV-undersøkelsen rapporterer om at tett oppfølging faktisk er det viktigste grepet for å lykkes med å få unge arbeidssøkere ut i jobb eller utdanning.
Det vil si at deres veiledere må ha tid til å ta individuelle samtaler, avklare brukernes behov, orientere om løpet videre, og til å følge opp brukere mens de er i tiltak.
(23.10 2012)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|