Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Vekst i sysselsettingen, viser AKU
Del artikkelen med venner og kolleger

… og ikke nok med det: Norge får skryt for godt arbeidsmiljø!

Tredje kvartal 2012 viser på ny ytterligere bedring i sysselsettingstallene i Norge. Antallet sysselsatte i Norge økte med 17 000 fra juni til september i 2012. For september utgjorde arbeidsledigheten 3 prosent av arbeidsstyrken, 81 000 personer.
 
Det kommer fram i en ny Arbeidskraftundersøkelse (AKU) som Statistisk Sentralbyrå (SSB) har foretatt seg. Arbeidsstyrken er som kjent summen av alle arbeidsledige pluss sysselsatte i befolkningen for personer mellom 15 og 74 år.
 
Tallene viser at antall sysselsatte økte med 17 000, mens antall arbeidsledige gikk ned med 1 000. Det vil i rene tall si at arbeidsstyrken gikk opp med 16 000 personer.
 
I samme periode økte dog befolkningen som sådann med 12 000 personer, noe som igjen gjorde at sysselsettingsprosenten kun økte fra 69,2 til 69,4 prosent.
 
STAMI: miljøet i Norge bra
 
Til og med på arbeidsmiljøsiden er det gode nyheter. Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) melder på sine sider at arbeidsmiljøet i Norge er bra, sett i forhold til gjennomsnittet i Europa.
 
STAMI skal legge frem en ny rapport om arbeidsmiljøet i Norge 11.desember, som etter egne utsagn vil fronte et positivt arbeidsmiljø. STAMI har her sammenliknet Norge med EU og enkeltland.
 
Blant europeiske yrkesaktive er intensiteten i arbeidet fortsatt høy, selv om intensiteten ikke har økt vesentlig i løpet av de siste fem årene. 30 prosent av yrkesaktive i EU har vært gjennom en omorganisering på arbeidsplassen i løpet av de siste tre årene. For norske arbeidende er andelen 40 prosent.
 
Intensiteten for yrkesaktive i Europa kjenner de spesielt i form av direkte krav fra kunder, samt naturligvis også av at man arbeider i et høyt tempo. Rundt 70 prosent av arbeidstakerne i EU oppgir at de styres av direkte krav fra kunder, klienter og lignende. For Norge gjelder dette for 80 prosent. Rundt 60 prosent av yrkesaktive i EU oppgir at de arbeider i et høyt tempo, mens også 80 prosent i Norge melder det samme.
 
Kontroll over egen arbeidsdag
 
I hvilken grad yrkesaktive kan ta egne avgjørelser om hvordan de utfører arbeidet har ikke endret seg i løpet av siste fem år.
 
I følge Eurofound er det fortsatt mange yrkesaktive i EU som ikke stiller rustet til å håndtere eventuelle høye krav i arbeidet. 80 prosent oppgir i Norge at de har innflytelse og at de kan bestemme eller endre tempoet i arbeidet. I EU er andelen 70 prosent. Yrkesaktive i Norge har høyere intensitet i arbeidet, men samtidig også mer innflytelse på hvordan arbeidet utføres sammenliknet med et EU-gjennomsnitt.
 

Legg til kommentar

23. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?