Funksjonshemmede med krav i media
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Funksjonshemmede presenteres fortsatt som «helter» eller «ofre» i media, er konklusjonen man kom frem til under FNs internasjonale dag for funksjonshemmede. FFO kom samtidig med krav til statsbudsjettet.
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) melder på sine nettsider at FNs internasjonale dag for funksjonshemmede ble avholdt på Litteraturhuset i Oslo nylig. Arrangør av kvelden var barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.
Mediedekning i fokus
Tema for kvelden: funksjonshemmede i media.
Den i dag landskjente advokaten Geir Lippestad hadde i følge FFO en kronikk om temaet i Aftenposten. Her skriver han:
«Jeg har ennå til gode å se programledere som er blinde eller sitter i rullestol. Det er tydeligvis et glasstak her og en forståelse av at dersom man har funksjonsnedsettelse skal man være glad dersom man bare kommer i arbeid. Hvor relevant arbeidet er for personlighet og kompetanse er meg bekjent ikke synlig i noen statistikk.»
Kjendisadvokaten var tilstede blant annet for å lede en debatt hvor Gunnar Stavrum (Nettavisen), Per-Arne Kalbakk (direktør for nyhets- og programdivisjonen i NRK), Jens Marius Hammer (Telen), Berit Vegheim (Stopp diskrimineringen). I tillegg FFOs egen Liv Arum, samt TV-kjendis og Unge funksjonshemmedes Birgit Skarstein.
Arnt Holte, assisterende generalsekretær i Blindeforbundet og president for World Blind Union, delte sine erfaringer og refleksjoner om funksjonshemmedes plass i media. Han pekte blant annet på at funksjonshemmede stort sett brukes som «elendighetsbeskrivelser», og som kjennetegn på en gruppe fremfor å kjennetegne individer.
Offer eller helt?
Et annet punkt, er at funksjonshemmede gjerne får «stempel» som enten offer eller helt i media. Dette jobber professor Elisabethe Eide ved Høgskolen i Oslo og Akershus med. Hun vant sammen med to andre forskere tilslag på et prosjekt hvor:
«hovedformålet er å fremskaffe en oversikt over nyere norsk fremstilling i medier av mennesker med nedsatt funksjonsevne, med sikte på å stimulere til mindre usynliggjøring og en mer opplyst, allsidig og inkluderende mediedekning», som det heter i prosjektbeskrivelsen.
- Jeg har i min forskning siden 1991 konsentrert meg om medier og marginalisering, det være seg i tale om etnisitet, kjønn eller andre med tilskrevet minoritetsstatus. Etter en artikkel om medieerfaringer blant individer med nedsatt funksjonsevne i Norsk medietidsskrift tidligere i år, ble det naturlig å søke da direktoratet utlyste et prosjekt med samme tema, forteller professor Eide selv.
Krav til budsjett 2014
I tillegg har altså FFO oversendt det de anser som sine hovedkrav til Statsbudsjettet for 2014. FFO er klar på hvilke behov til mennesker som lever med funksjonshemning og kroniske sykdommer er. De mener det kreves betydelige satsninger når det gjelder å:
- sikre levekår og tjenestetilbud til barn og unge med funksjonshemninger og deres familier.
- få gode tilbud om habilitering og rehabilitering.
- få komme i arbeid.
- kunne velge hvor en vil bo.
[Les mer i artikkel om FNs internasjonale dag for funksjonshemmede hos FFO]
[Les mer i artikkel hos HiOA]
[Les mer i artikkel om statsbudsjettkravene hos FFO]
(6.12 2012)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|