Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


«Naver'u»?
Del artikkelen med venner og kolleger

Årets nye ord går ut på å drive dank på statens regning: å «nave». Ordet «grovkarbo» havner på andreplass. Samtidig stikker Sogn og Fjordane av med en annen, prestisjefull språkseier.

Retriever mediearkiv er blant medienes aller største søkemotorer for alle mulige artikler skrevet over det ganske land. I dette arkivet kom uttrykket «å nave» først fram i mars 2012, i følge Språkrådets seniorrådgiver Ole Kristian Våge.
 
Han og nyordsforsker ved Norges Handelshøyskole (NHH), Gisle Andersen, har i år tatt for seg hvilke ord som er årets ord. Det er første gang NHH og Språkrådet sammen lager kåringen, skriver VGNett.
 
På topp regjerer altså «nave». Resten av listen er som følger:
 
2) Grovkarbo
3) Bankunion
4) Strøymeteneste /strømmetjeneste
5) Smartskule/smartskole
6) Monsterløn/monsterlønn
7) Halehelt
8) Grexit
9) Glanekø
10) Karbonsko

NAV fester seg

Seniorrådgiver Våge er sikker i sin sak på at førsteplassen får innpass i det norske språk.

- Mange husker nok debatten om skoleungdom som tar seg et friår som er dekket av støtte fra NAV. I årets debatt om holdninger til velferdsordningene våre spilte dette nyordet en viktig rolle. Ikke bare ble naving brukt blant ungdommer, men også i nyhetsartikler, kronikker og til og med i spørretimen i Stortinget, påpeker Våge ovenfor VGNett.

De to språkforbundene driver nyordsletingen på to måter: Språkrådet bruker det som kalles manuelle metoder for nyordsregistrering – blant annet gjennom nyordsspalten i Språknytt. NHH gjør det derimot med en datadrevet metode, som går ut på å maskinelt registrere nyord etter hvert som de dukker opp i mediene. Så lages statistikk over forekomst og spredning av ordet på tvers av medier.
 
Våge synes ordet «nave» er spennende og kreativt, ikke minst fordi det er tilpasset norsk orddanningsmønster. I tillegg har det altså både blitt verb og substantiv ut av ordet. Betydningen derimot, synes vag.

Nave eller å nave?

- Opprinnelig ble vel nyordet brukt på en person, gjerne ungdom, som hever trygd for å ta friår. Men så begynner uttrykket å leve sitt eget liv, og meningen kommer etter hvert, den kan gjerne forandre seg, utdyper Våge til VGNett.

Ordet nave finnes nemlig fra før av: i betydningen å lafte.

Andreplassen følger fjorårets lavkarbo: grovkarbo. Her dreier det seg om inntak av grove kornprodukter i tillegg til grønnsaker og frukt.
 
Sogn og Fjordane vinnare
 
Samtidig har en annen språkpris fått utspille seg: årets nynorskkommune 2012. Her gikk i følge kommunal- og regionaldepartementet Sogn og Fjordane ut som vinner.
 
- Jeg vil gratulere Sogn og Fjordane fylkeskommune med prisen Årets nynorskkommune 2012, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete i en pressemelding.

- Nynorsk er del av den nasjonale kulturarven vår. Språk er et identitetsskapende virkemiddel og nynorsken er under press. Derfor er det viktig å arbeide videre for å styrke og opprettholde nynorskbruken. For at vi skal lykkes med det er det viktig at det offentlige bruker nynorsk aktivt i tjenestene sine. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg setter ekstra pris på at juryen har kåret hjemfylket mitt til Årets nynorskkommune 2012, sier Navarsete videre.

Sogn og Fjordane blir med det første fylkeskommune som blir tildelt prisen. Juryen mener fylkeskommunen skiller seg ut blant årets gode søkere:

- Sogn og Fjordane er et nynorskfylke med høye ambisjoner for det nynorske språket. Det er viktig å oppmuntre og påskjønne det gode arbeidet med nynorsk som skjer regionalt, men som har et langt bredere nedslagsfelt, sier Navarsete.
 

Legg til kommentar

24. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?