Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Minimal økning i sykefravær
Del artikkelen med venner og kolleger

Det Statistisk Sentralbyrå (SSB) kaller det sesong- og influensa-justerte (!) sykefraværet, fikk over sist måneds periode en økning. Nå er sykefraværsprosenten på 6,4 prosent.

Mellom andre og tredje kvartal 2012 økte nemlig fraværet med 0,7 prosent. Den kan på det beste kalles minimal, da endringen reelt bare er på rundt fire hundredels prosentpoeng. Samtidig skiver statistikk-kongene SSB at sykefraværet har sunket betydelig siden andre kvartal 2001.
 
Det var tidsperioden da IA-avtalen ble inngått, og siden den tid har det vært en nedgang i det sesong- og influensajusterte sykefraværet på 11,5 prosent!
 
Fem prosents nedgang
 
Arbeidsdepartementet er fornøyd med en god nedgang over et års periode:
 
– Det registrerte fraværet er fem prosent lavere enn på samme tid i fjor. Det er også det laveste sykefraværet som er registrert i tredje kvartal siden vi startet med sykefraværsstatistikken i 2000, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt til E24 i en kommentar til tallene.
 
NAV skriver også på sine nettsider at sykefraværet økte med 0,7 prosent fra andre til tredje kvartal.
 
- For første gang på seks kvartal øker sykefraværet. Det er likevel for tidlig å si om dette er starten på en ny oppgang i sykefraværet, eller om økningen er forbigående, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i pressemeldingen.
 
Det registrerte sykefraværet var for tredje kvartal 2012 på 6,3 prosent. Det er altså fem prosent lavere enn på samme tid i fjor og det laveste sykefraværet som er registrert i tredje kvartal siden sykefraværsstatistikken begynte i for vel tolv år siden, i 2000. Dette tallet er dog ikke sesong- eller influensajustert.
 
- Trass at det sesongjusterte sykefraværet økte svakt i løpet av tredje kvartal, er det registrerte sykefraværet likevel lavere nå enn det var på samme tid i fjor, fortsetter Lystad.
 
LO kommenterer også sykefraværstallene:
 
- Vi har ellers merket oss at det var en svak økning i det sesongjusterte sykefraværet fra 2. til 3. kvartal i år, etter seks forutgående kvartaler med nedgang. Det er for tidlig å si om dette kan være starten på en ny oppgang, sier LOs førstesekretær Trine Lise Sundnes på LOs nettsider.
 
Andre ”sykefraværstall”
 
SSB melder også som to gladnyheter at det egenmeldte sykefraværet gikk ned med 14,6 prosent det siste året, mens det legemeldte fraværet gikk ned med 3,6 prosent.
 
Fraværet blant menn gikk noe ned: fra 5,2 til 4,9 prosent, noe som i sin tur tilsvarer en nedgang på 5,8 prosent.
 
For kvinnene gikk fraværet også ned: fra 8,4 til 8,0 prosent – noe som vil tilsi en prosentvis nedgang på 4,3 prosent.
 
Samtlige næringer foruten en i Norge, opplevde nedgang i sykefraværet. Det var bare innenfor jordbruk, skogbruk og fiske at man fikk en oppgang på 0,9 prosent. Blant informasjon og kommunikasjon, samt transport og lagring så man den sterkeste nedgangen i sykefraværet på henholdsvis 12 og 10,4 prosent.
 

Legg til kommentar

16. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?