Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Likestillingspris, -jubilé og «likestillingsminister»
Del artikkelen med venner og kolleger

I 2013 er det 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge. Arbeidsminister Anniken Huitfeldt i Norge 2013 har et godt øye til likestillingen.

- Det er arbeidet som bærer velferdsstaten, sier Anniken Huitfeldt overfor arbeidslivinorden.
 
I et Europa hvor flere land sliter med arbeidsleidghet blant unge, er det flere som ser mot Norge for løsninger. Et Norge med høy sysselsetting og lav arbeidsledighet. Et land hvor arbeidet har så sterk posisjon at arbeidsministeren ønsker å jobbe for at syke og gamle og folk med nedsatt funksjonsevne – selvom de ikke kan jobbe fulltid – kan arbeide noe.
 
Hun forteller at hun har gitt sine europeiske kollegaer noen hint om hva som kan hjelpe i de prekære situasjoner som de finner seg i. Blant annet har hun snakket med Frances O’Grady, generalsekretær i Trades Union Congress (TUC), om å bruke den økonomiske krisen til å tilrettelegge for et familievennlig arbeidsliv.
 
- Det var også mitt budskap da jeg møtte flere ministere på møte i OECD: bruk denne situasjonen til å legge til rette for økt yrkesdeltakelse blant kvinner, sier hun før hun utdyper:
 
- Det var det vi gjorde på slutten av 1980- og begynnelsen på 90-tallet. Da hadde vi store økonomiske problemer, renta var høy og mange mistet jobben. Det vi prioriterte var å bygge ut barnehager og øke fødselspermisjonen for å legge til rette for økt yrkesdeltakelse blant kvinner. Det er litt av forklaringen på den gode økonomiske situasjonen som vi har i Norge i dag, at vi har en større del av befolkningen i arbeid, sier sosialdemokraten Anniken Huitfeldt.
 
- Det er arbeid som bærer velferdsstaten. Det å få folk til å stå lenger i arbeid og få flere kvinner i arbeidslivet. Det er noe alle jobber med, sier arbeidsministeren ovenfor arbeidslivinorden.
 
100 år siden første kvinnestemme
 
Samtidig som Huitfeldt går i front for likestilling, deles likestillingsprisen ut – og 2013 er jubileumsåret for kvinners rettigheter til å stemme i Norge.
 
For i 1913 ble det innført allmenn stemmerett i Norge – som betød at alle kunne stemme, kvinner som menn. Et 100-årsjubileum skal naturligvis få gå sin seiersgang landet rundt.
 
- 1913 var det året Norge egentlig fikk et demokrati. Man kan ikke snakke om et demokrati når halve befolkningen ikke er inkludert, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen i en pressemelding fra sitt departement.
 
Universitet vant likestillingspris
 
Som siste skudd på stammen tidlig i 2013, har også Likestillingsprisen for 2012 blitt delt ut. Den gikk til Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), og kunnskapsminister Kristin Halvorsen overrekte prisen til UMBs rektor Hans Fredrik Hoen. Prisen lyder på to millioner kroner, og er tildelt UMB for systematisk arbeid for bedring av kjønnsbalansen ved institusjonen.
 
–Universitetet for miljø- og biovitenskap har vist en markant holdningsendring i ledelsen og organisasjonen når det gjelder å endre kjønnsbalansen blant de ansatte. Ethvert universitet og høyskole burde la seg inspirere, oppfordret kunnskapsminister Kristin Halvorsen, i en pressemelding.
 

Legg til kommentar

20. september, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?