Satsning på europeisk og norsk ungdom
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Europakommisjonen ønsker å tilby ungdom et program som gjør at de kan delta i frivillig arbeid i Europa. Også her i Norge har ungdomssatsing vært en suksess.
I Europakommisjonen er Mariann Klingberg nasjonal ekspert. Hun forteller om programmet Aktiv Ungdom:
- Det er som en frivillig arbeid-utgave av det mer kjente Erasmus-programmet. De som deltar kan gjøre alt fra å arbeide som frivillig i lokale prosjekter til å delta på internasjonale konferanser. Som frivillig kan du eksempelvis jobbe med teater i Frankrike eller naturprosjekter i Hellas, forteller hun til Europaportalen på regjeringens nettsider.
Programmet består av flere deler, hvor Klingberg er leder for frivillighetsprogrammet med det klingende navnet Voluntørtjenesten (ordet voluntør springer fra ordet frivillig). Tjenesten skal hjelpe ungdom i Europa til å dra på utveksling til andre land for å få relevante erfaringer og opplevelser.
- Voluntørtjenesten legger særlig opp til at ungdommer med spesielle utfordringer, som ikke i like stor grad kan benytte seg av utvekslingsprogram som Erasmus og Leonardo da Vinci, skal få muligheten til et inspirerende opphold, samt arbeidserfaring i Europa, sier Klingberg.
Norske ungdommer i arbeid og skole
Også her i hjemlandet er en nysatsning på ungdom resultert i det man kan regne som suksess.
I følge rapporter fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) får nå flere ungdommer hjelp. Det være seg med tanke på både skole og jobb.
- Takket være en solid innsats fra flere aktører har flere unge nå fått mulighet til å fullføre skolen og delta i arbeidslivet, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad på NAVs egne nettsider.
Tidligere utformet statistikk viser at unge har bedre fremtidsutsikter hvis de har fullført videregående opplæring, samt at unge som «dropper ut» har større risiko for å ende opp som trygdemottakere i voksen alder.
Det er en av grunnene til at NAV har innledet et utviklingsarbeid med sikte på å identifisere modeller og organisering for å jobbe forebyggende med ungdom. Hittil har arbeidet foregått som prosjekter i 13 kommuner her til lands, hvor i alt 1 200 ungdommer som sto utenfor skole eller arbeid har vært med.
Den første evalueringen fra AFI viser at 29 prosent av deltakerne ser ut til å fortsette på skole etter prosjektslutt. Samtidig kommer 28 prosent av dem til å delta i NAV-tiltak, mens 19 prosent befinner seg i hel- eller deltidsarbeid.
Engasjerende arbeid med unge
I forhold til Aktiv Ungdom-programmet, er Norge tungt involvert. «Vi» tar i mot imot mange ungdommer fra andre land i tillegg til at norske ungdommer reiser ut. Hele 33 land er deltakende i samarbeidet, og per 2012 deltok mer enn 200 000 ungdommer.
Klingberg ved Europakommisjonen forteller om det hun synes er meningsfylt arbeid med Aktiv Ungdom.
- Det er veldig engasjerende å jobbe med Aktiv Ungdom, særlig i en tid med mye ungdomsledighet i Europa. Dette programmet er med på å gi yrkeserfaring til ungdommer, sier Klingberg.
[Les mer i artikkel hos Europakommisjonen]
[Les mer i artikkel hos NAV]
(29.1 2013)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|