Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


«Berit» og «Dagmar» ga rekordutbetaling
Del artikkelen med venner og kolleger

 2012 ble et rekordår hva utbetalinger i naturskadeerstatninger gjelder. Opp mot 3 500 personer fikk erstatningssaken sin behandlet.

I løpet av fjoråret opplevde unormalt mange nordmenn naturskader på egen eiendom, og veldig mange fikk vedtak om statlig naturskadeerstatning. «Gjennomsnittet» for antall personer som får sin erstatningssak behandlet er 1 000 personer, mens fjorårets tall altså endte på hele 3 439.

Mye av det skyldtes altså stormene «Dagmar» og «Berit». De to hendte henholdsvis første juledag 2011 og i november 2011, men erstatningssakene fikk vedtak om erstatning i 2012. Ikke mindre enn 127 millioner kroner gikk til erstatning som følge av storm eller stormflo. Erstatning grunnet skader på veier og broer var den vanligste sakstypen, hvor gjenoppretting av de to sto for hele 110 millioner kroner i erstatningsutbetalinger.

Samlet sett var summen på utbetalinger av naturskadeerstatning enda høyere: hele 305,4 millioner kroner måtte altså utbetales som følge av naturens herjinger. Dette var en voldsom økning fra 2011 og 2010, da det ble gitt henholdsvis 150,2 og 50,4 millioner kroner i erstatning.

Så stormene fra 2011 er ikke alene om å måtte ta skylden for
alle kronene. Ekstremuværet «Frida» gjorde livet surt for nordmenn i 2012, da det førte til flom i Buskerud og Vestfold. I tillegg skjedde flommen i indre Troms i juli 2012, hvor Målselv kommune ble hardest rammet. Her ble også Bardu, Salangen, Balsfjord og Storfjord berørt. Statens Landbruksforvaltning (SLF) mottar fortsatt krav om erstatning som følge av disse flommene, som vil bli behandlet i 2013.

Det er nemlig Statens landbruksforvaltning (SLF) som skal ta hånd om direktoratsoppgaver for Landbruks- og matdepartementet (LMD).

Tømmerbørsen klar neste år

Samtidig, i andre deler av natur- og skog-«verden», ønsker nå bøndene å søke om muligheten til å få etablere en såkalt tømmerbørs. Det skriver E24.

Børsen vil bestå av – ja, du gjettet riktig – tømmerpris, med kjøp og salg i sikrere former enn det fremstår som i dag. Tømmerbørsen skal stå klar neste år, med navnet Norexeco. Daglig leder for Norexeco blir tidligere konsernsjef i Terra-Gruppen, Stein Ole Larsen.

- Vi skal sende inn søknad om etablering til Finanstilsynet. Målet er å komme i gang fra januar 2014, og vi har uformelle samtaler med store aktører. Vi er avhengig av å ha med aktører i hele verdikjeden, sier Larsen til E24.

Initiativtakerne til børsen, som i hovedsak er norske skogeiere og personer innen finans og industri, blir å finne i lokaler i Kongsvinger. Forbildet deres for børsen er den nordiske kraftbørsen.

Dagens tømmerpris blir fastslått gjennom forhandlinger for opptil flere måneder av gangen.

-
 Vi ønsker at handelen i næringen skal skje på en mer optimal måte. En Tømmerbørs vil redusere risikoen aktørene tar i dag, sier skogeier Jørgen J. Mathiesen til E24.

[Les mer i artikkel hos Statens Landbruksforvaltning]
[Les mer i artikkel hos E24]


Legg til kommentar

24. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?