Vil slåss mot deltid – jobber oftest offentlig
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
En ny undersøkelse viser at andelen kvinner i offentlig sektor stadig øker. LO mener deltidsstillingene får «ta bøygen».
En ny trend ser ut til å ha satt rot: flere kvinner tar høyere utdanning, mens det samtidig blir stadig flere som tar seg jobb i offentlig sektor. Fortsatt er det mennene som fyller arbeidsplassene i det private.
Det viser i alle fall rapporten «Kjønnssegregering i utdanning og arbeidsliv: status og årsaker», som Institutt for samfunnsforskning har laget på oppdrag fra LO og NHO. Det er forskerne Liza Reisel og Idunn Brekke ved instituttet som har utarbeidet den.
Tilbake i 1991 var seks av ti arbeidere i offentlig sektor kvinner, mens tallet hadde steget kraftig til hele syv av ti i 2009. Dermed gikk altså også andelen kvinner i privat sektor ned i denne perioden, fra 38 til 36,3 prosent. Mange kvinner som har jobb i privat sektor bytter til offentlig etter at de har blitt foreldre.
- Selv om tallene i undersøkelsen er fra 2009, gir ferskere tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) ingen grunn til å tro at utviklingen har snudd, sier forsker og rapportforfatter Liza Reisel.
Undersøkelsen viser i tillegg til de nevnte tallene at flere menn enn kvinner med samme utdanning begynner i privat sektor – og blir oftere ledere. Dagsavisen har sågar funnet ut at kvinner oftere blir kalt inn til jobbintervju i offentlig sektor. Det tilsier at det offentlige også trekkes mot kvinner.
Mener deltid er bøygen
Nestleder i LO, Gerd Kristiansen, mener det kjønnsdelte markedet kan endres ved å ta noen grep.
- Skal vi få bukt med det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, må vi tilby faste hele stillinger, kommenterer Kristiansen på LOs nettsider om rapportens funn.
- Norge har kommet langt når det gjelder likestilling, men i arbeidslivet jobber kvinner og menn i veldig stor grad i ulike bransjer, næringer og yrker. Her har utviklingen stått nesten stille de siste 20 årene, sier hun videre.
LO-nestlederen mener offentlig sektor må inn med flere heltidsstillinger for å få flere menn inn. Hun tror deltidsproblematikken gjerne også handler om holdninger.
- Vi må jobbe med holdninger. Målet er ikke nødvendigvis at alle yrker skal få en lik fordeling av kvinner og menn. Men hvis ungdommer lar være å velge en utdanning eller en jobb fordi den er tungt dominert av det motsatte kjønn, da er ikke valgfriheten reell og vi kan miste talentfull arbeidskraft. Vi trenger flere kvinner i tekniske yrker, og flere menn i helse- og omsorgssektoren, påpeker hun, og mener den nye rapporten gir partene et felles kunnskapsgrunnlag til å jobbe videre med saken.
[Les mer i artikkel hos E24]
[Les mer i artikkel hos LO]
(7.3 2013)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|