Skjerm eller papir?
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Det «evige» spørsmålet står nå besvart etter en ny undersøkelse: Hva er best å lese på? Papirutgaven eller på PC-skjermen? Svaret er at:
Du bør printe ut denne teksten for lettere å forstå innholdet (men Absentia oppfordrer naturligvis til å spare trær og unngå utprint). For leser du teksten på papirarket, vil du etter hva forskning tilser få en dypere og mer varig forståelse av hva som står der. Det skriver forskning.no.
Det er forskere ved Universitetet i Stavanger (UiS) som nylig har forsket seg fram til dette. Anne Mangen og hennes kollegaer ved Lesesenteret på UiS gjorde en undersøkelse på tiendeklassinger som bekrefter forskjellene mellom lesning på papir kontra skjerm.
Resultatene fra testen viste nemlig klart at forståelsen av teksten elevene fikk lese, var dårligst hos de som leste den på skjerm. Dette gjaldt både for sakprosaen og en skjønnlitterær tekst elevene fikk lese.
Lettere angripelig
I løpet av forskningen Mangen og hennes medforskere gjorde, ble en rekke mulige årsaker for utspillet i resultatene diskutert. Fagartikler ble publisert i tidsskriftene International Journal of Educational Research og Norsk pedagogisk tidsskrift.
En av de mest iøynefallende forskjellene de norske forskerne fant, var selve det at papir rett og slett er mer håndfast. Leseren får føle på papiret, tykkelsen av heftet eller boka, samt at personen lett kan se hvor lang teksten er.
Denne sanselige, direkte opplevelsen gir deg et mentalt kart over hele teksten. Når du ikke bare kan se , men også røre, får hjernen en lettere jobb.
I det mentale perspektivet betyr det mentale kartet spesielt mye hvis teksten er lang. Da må hjernen navigere raskt, og leseren må bla mellom forskjellige steder i den for å se sammenhengene.
«Abstrakt» glass
På motsatt side blir altså sensasjonen ved å lese på skjerm, en fysisk opplevelse som er forsvunnet som dugg for solen. Her kan man også som leser bare se én side om gangen, og lengden av teksten er uangripelig. Leseren må forholde deg til «scrolleheisen», sidetall eller andre abstrakte og indirekte markører.
Ipad gir en sensasjon som likner det å bla i en bok i selve bevegelsen man må gjøre på Ipd-skjermen, men fingeren selv møter bare platt, glatt glass. Dermed blir tekst og overflaten ikke det man anser for å være en håndfast enhet, og teksten i seg selv flytter seg bare over skjermen.
Forsøk Mangen og teamet gjorde, viser også at papirversjonen av skrevne tekster lettere knytter seg til følelsene til personen. Personer som leser på papir, levde seg generelt mer inn i teksten enn de som leste på skjerm. Eller hva synes du selv etter å ha lest denne teksten?
[Les mer i artikkel hos forskning.no]
(14.3 2013)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|