Full kontroll over assistenten
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Helsedepartementet rettighetsfester retten til brukerstyrt personlig assistent (BPA). Funksjonshemmede vil dermed kunne både ansette og styre sine egne assistenter.
- Dette er en merkedag og en milepæl for funksjonshemmede. Dette har funksjonshemmedes organisasjoner jobbet for lenge og vi er svært glad for at regjeringen endelig rettighetsfester brukerstyrt personlig assistanse, sier kommunikasjonsansvarlig i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Ove Helset, på FFOs egne nettsider.
Organisasjonen skriver at de nå «forventer tett oppfølging av kommunene fra regjeringens side».
- Nå vil funksjonshemmede få en klar rett til brukerstyrt assistanse. Dette forplikter kommunene, og dette må ikke bli en rett som ikke følges opp av kommunen i praksis. Nå starter også arbeidet med å videreutvikle ordningen. Rettighetsfestingen som foreslås i dag er et viktig steg på veien for økt selvstendighet og velferd for funksjonshemmede, sier Helset.
Ap jubler
Også i regjeringsleieren er det jubel. Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter Tove Linnea Brandvik og Wenche Olsen kommenterer på arbeiderpartiet.no:
- Endelig har vi nå fått dette på plass. For funksjonshemmede er dette en stor dag, sier de.
Begge to har i følge partiets nettsted vært pådrivere for å få på plass ordningen.
- Selv om noen personer nå får en rettighet til BPA, plikter kommunene fortsatt å ha tilbud om personlig assistanse i form av praktisk bistand og opplæring, organisert som brukerstyrt personlig assistanse, sier de to videre.
Ved Norsk forbund for utviklingshemmede er også jubelen «altoppslukende», skriver Tvedestrandsposten.
- Dette er den største og beste nyheten for funksjonshemmede på mange år, sier Jens Petter Gitlesen, leder av forbundet til Stavanger Aftenblad.
Hvis forslaget blir klubbet gjennom, kan nå funksjonshemmede selv ansette folk vet at de fungerer godt sammen med.
- I stedet for å forholde seg til 15 kommunalt ansatte de ikke kjenner, kan de forholde seg til tre de vet hvem er og er komfortable med, sier han videre.
«Touch» av FFO-skepsis
FFO er på sin side også noe skeptiske til enkelte av restriksjonene som følger lovforslaget, og hvordan de vil fungere i praksis. Blant annet står det i forslaget et innslagspunkt på 25 timer som avgjørende for behovet for assistanse organisert av BPA. Her melder Helset at hver funksjonshemning, hvert sitt behov.
- Vi mener at det ikke er mengden timer bistand som skal være avgjørende. Det må være behovet for å få tjenesten organisert som BPA som må bør telle – uavhengig av om timeantallet er stort eller lite. For oss er det det individuelle behovet som er viktig, og som bør være førende, sier han.
[Les mer i artikkel hos FFO]
[Les mer i artikkel hos arbeiderpartiet.no]
[Les mer i artikkel hos Tvedestrandsposten]
(2.4 2013)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|