Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Frykter langvarig ungdomsledighet i Europa
Del artikkelen med venner og kolleger

Statsminister Jens Stoltenberg forteller til E24 at det nå er rekordnivåer i arbeidsledighet. Under ILO-konferansen diskuteres det at ungdom ikke får jobb selvom eldre slutter.

Den internasjonale arbeidslivsorganisasjonen ILO holder for dagene en større konferanse i Oslo datoene 8. til 11. april.

Europa må takle den økende ungdomsledighet samtidig som befolkningen blir eldre, og det kan dermed virke noe paradoksalt at ungdommen ikke får de ledige jobbene eldre etterlater seg når de slutter. Dette er blant punktene som diskuteres under konferansen, som først og fremst tar for seg finanskrisen i 2008 og hvordan å takle den riktig i forhold til andre kriser som følger – sånn som arbeidsledighetskrise.

Statsministeren sier han håper Norges erfaringer fra finanskrisen kan være til inspirasjon og lærdom for andre, hardt rammede land i Europa. Stoltenberg melder at ikke alle lang kan kopiere hverandre, og påpeker at søreuropeiske land ikke kan følge Norge-modellen til punkt og prikke.

- Men jeg tror at man kan lære av hverandre og inspirere hverandre. Det som har vært viktig for Norge, kan også være av interesse for andre land, sier Stoltenberg til E24.

Ungdomsledighet kan vare

Norges statsminister er redd arbeidsledighetskrisen i mange europeiske land kan bli langvarig. Han sier at et særlig stort problem vil være hvis mange unge havner i sosial nød, og dermed faller ut av både arbeid og utdanning – og ikke klarer å komme tilbake.

- Vi ser rekordnivåer i arbeidsledighet, og det er grunn til å frykte at mange vil forbli utenfor arbeidsmarkedet. Vi risikerer at det blir varige sår i økonomien, sier Stoltenberg.

Kraftig økning i EUs ungdomsledighet

I EU har arbeidsledigheten økt blant både eldre (55-64 år) og yngre (15-24 år) arbeidstakere, med ungdommene som den største taperen. Ungdomsledigheten har økt drastisk fra 15,8 prosent i 2008 til hele 21,3 prosent (!) i 2011. Det skriver arbeidslivinorden.org.

Blant gruppen eldre arbeidstakere har ledigheten for samme periode økt fra 5,1 til 6,8 prosent. Med andre ord har ledigheten blant unge økt tre ganger så mye som blant de eldre, i EUs 27 medlemsland.

- Ungdommen kommer til å bli en «fortapt» generasjon hvis de ikke i ung alder kan utvikle relevant kompetanse, og får jobb der de kan utnytte den kompetansen og dermed få en lønn som gjør at de kan leve selvstendige liv, skriver ILOs økonomer i rapporten «Jobs, growth and social justice», som blir presentert under den regionale komferansen i hovedstaden.

Blant ungdommene i EU kan man se i rapportene av det var en sysselsettingsprosent på 37,4 prosent av ungdommene som hadde jobb i 2008, mens det hadde sunket til 33,6 tre år senere. Det utgjør et fall på 3,8 prosentpoeng.

Norge øker støtten til ILO

I Norge ser det ikke fullt så mørkt ut: arbeidsledigheten er i følge Statistisk Sentralbyrå (SSB) på småpene 3,6 prosent. Fra oktober 2012 til januar 2013 økte befolkningen med 14 000 personer i aldersgruppen 15-74 år. Dermed gikk sysselsettingsprosenten, som er prosentvis sysselsetting i den nevnte gruppen av befolkningen, ned fra 69,2 prosent i oktober til 68,7 i januar.

I følge Utenriksdepartementets egne nettsider, dobler Norge nå sin støtte til ILO.

– Regjeringen gjør nå et ekstra stort løft for å bidra til at underbetalte mennesker i utviklingsland skal få en lønn å leve av og bedre arbeidsvilkår, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås i en pressemelding ved departementet.

[Les mer i artikkel hos E24.no]
[Les mer i artikkel hos arbeidslivinorden.org]
[Les mer i artikkel hos SSB]
[Les mer i artikkel hos Utenriksdepartementet]


Legg til kommentar

24. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?