Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ikke avhengige av arbeidsinnvandring
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidsinnvandring ses av flere økonomer på som en kilde til usikkerhet. Statistisk Sentralbyrås (SSB) undersøkelser støtter oppom at Norge ikke er avhengige av arbeidsinnvandring.

- Det er produktiviteten til arbeidskraften som i det lange løp avgjør velstanden til et land, og det er ingen grunn til å tro at den generelle produktiviteten øker som en konsekvens, mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea i en melding fra NTB referert på Aftenbladet.no.

Både han og seniorforsker ved Frischsenteret, Knut Røed, melder at tross at produksjonsevnen øker med innvandring, øker naturligvis også etterspørselen. Røed kommenterer at:

- Over tid jevner dette seg ut.

Begge mener de at høy innvandring har vært et problem i andre land, eksemplifisert gjennom Italia og Spania hvor deres problemer begynte med høy innvandring som ledet til at boligmarkedene i landene sprakk.

- Debatten i Norge i dag er nærmest identisk med debatten i Irland før boblen sprakk der, sier Røed.

Han sier videre at også Irland forvirret: selv sa de at de var avhengig av arbeidsinnvandring, mens realiteten var at den store arbeidsinnvandringen økte ustabiliteten. Tall fra SSB tyder at arbeidsinnvandring leder til økt konkurranse og bidrar til lavere vekst i lønninger og priser.

Mangel på arbeidskraft

39.756 arbeidere innvandret fra EU og EØS til Norge i fjor – uten å regne med innflyttere fra nordiske land. Tre fjerdedeler av arbeiderne som kom til Norge fra land
utenfor EU og EØS i fjor var menn, og 2.320 av dem var sesongarbeidere som var her en kort stund.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) hadde sin kommentar om arbeidsinnvandrings-statisikken da den ble lagt frem:

- Norsk næringsliv og den norske velferdsstaten trenger flere folk, sa hun og viste til en nylig undersøkelse omtalt i Aftenposten.

Den fastslo at åtte prosent av norske bedrifter oppga sin hovedutfordring til videre vekst til å være nettopp mangel på arbeidskraft.

Nordmenn med "for god" lønn

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken er på sin side konkluderende i sin mening om at nordmenn selv må ned i lønn. Det sier han til E24.

Norske lønninger har nemlig økt med hele 63 prosent siden milleniumsskiftet. Det er hele seks ganger kraftigere vekst enn andre velfungerende europeiske økonomier som Sverige og Tyskland.

- Norge er en boomtown. Det er det vi har, det er det vi er. Vi må ikke innbille oss at velstanden skyldes at vi er smartere enn alle andre eller mer ansvarlige enn alle andre, sier Mork til Finansavisen.

[Les mer i artikkel hos Aftenbladet]
[Les mer i artikkel om norske lønninger hos E24]
[Les mer i artikkel om arbeidsinnvandring hos E24]


Legg til kommentar

23. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?