Appen som redder liv
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Interesseorganisasjonen Landsorganisasjonen for hjerte- og lungesyke (LHL) tar livredning inn i det tyvende årehundret: nå har livrednings-appen kommet.
Med appen «Redd liv», som attpåtil er gratis, vil LHL lære Ola Hvermannsen hvordan han utfører hjertekompresjoner.
- Hvis flere lærer å utføre hjerte-lungeredning kan liv reddes. Vårt bidrag er en gratis mobilapplikasjon som gir instruksjoner slik at man kan utføre hjertekompresjoner dersom ulykken er ute, sier generalsekretær i LHL Frode Jahren på LHLs egne nettsider.
Så mange som 3 000 personer får årlig hjertestans utenfor sykehusveggene. Veldig mange av disse er voksne mennesker som gjerne er hjemme da ulykken inntreffer.
- Den innsatsen vanlige folk gjør fram til ambulansen kommer er avgjørende for å redde liv. Gode kompresjoner før ambulansen kommer er viktig for å øke sjansene for overlevelse. Derfor bør folk flest sette seg inn i hvordan de ufører hjertekompresjoner. Men husk, man skal alltid aller først ringe 113 og få ambulanse til stedet, sier Jahren.
Forteller slag-rytmen
Når appen åpnes, kommer en stor knapp med påskriften «Nødsituasjon», og en annen med «Lær» på. Med en stemme som forteller deg hva du må gjøre, forklarer «Lær»-funksjonen nitidig hva du skal gjøre i en tenkt livreddings-situasjon. I løpet av demonstrasjonen, da Absentia testet appen, vil den slå slagene for hvor fort hjertekompresjon bør utføres.
Basiskunnskapene de fleste sitter på, er at man skal variere mellom innpust og hjertekompresjoner. LHLs nettsider skriver at «for ufaglærte er hjertekompresjoner tilstrekkelig».
- Mange nøler med å bruke munn-til-munnmetoden fordi de ikke har gått på kurs og lært det skikkelig. Da går verdifulle sekunder til spille. De som ikke har gått på kurs, bør gå rett på hjertekompresjon. Da trykker man hardt og fort, ca 100 ganger i minuttet, midt på brystkassa, sier Jahren.
Appen LHL har lansert, kan anskaffes gratis gjennom App Store for Iphone eller Google Play for Androidetelefoner.
[Les mer i artikkel hos LHL]
(26.4 2013)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|