Arbeidsledigheten har «stagnert»
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
For en drøy måneds tid siden meldte Statistisk Sentralbyrå (SSB) at det var kommet en ny oppgang i arbeidsledigheten i Norge. Den har nå flatet ut.
Prosentandelen ledige har forholdt seg uendret siden november 2012, viser målinger SSB har gjort for første kvartal 2013 (gjennomsnitt januar til mars). Februar 2013 var det 3,5 prosent av arbeidsstyrken som sto uten jobb. Måneden i forveien lå den på 3,6 prosent.
Det utgjør 95 000 personer. 2 000 færre enn årets første måned, men samtidig altså omtrent det samme som i november. E24 «konkluderer» dermed med at oppgangen i ledighet målingene har vist siden sommeren 2012 har stoppet opp.
Laber sysselsettingsvekst bekymrer
Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB er dog bekymret for enkelte deler av de nye statistikkene:
- Sysselsettingsveksten i fjor var 0,7 prosent på dette tidspunktet av året, nå er den på 0,3 prosent. Vi ser tydelig at jobbveksten er inne i en svakere tendens nå, enn for ett år siden, sier Haugland til E24.
Sysselsettingsveksten første kvartal 2013 var dermed en god del lavere enn sysselsettingsveksten samme tid i fjor.
Selve sysselsettingstallet økte med 7 000 personer fra november til februar. Helt siden juni 2012 har det kun vært variasjoner i antallet sysselsatte som har fulgt SSBs feilmarginer. Dette representerer et brudd med en nesten to år lang økning i tallet på sysselsatte før den tida.
I aldersgruppen 15 til 74 år, som regnes som arbeidsstyrken, var det i februar en sysselsettingsprosent på 68,8 prosent. Den er også uendret fra november.
Arbeidsrettede tiltak
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt har lansert at det nå vil komme en egen stortingsmelding om arbeidsrettede tiltak, også dette et ledd i arbeidet for å senke arbeidsledighetsprosenten. Det var under en debatt i Stortinget at ministeren varslet nyheten, som gikk godt hjem hos direktør Johan-Martin Leikvoll i Attføringsbedriftene i NHO:
- Vi er svært glade for at statsråden varsler en egen stortingsmelding om arbeidsrettede tiltak. Vi trenger gode og forenklede verktøy for at attføringsbedrifter og ideelle aktører i samarbeid næringslivet kan hjelpe flere i jobb, sier Leikvoll til NTB.
Et eget utvalg («Brofoss-utvalget») leverte i fjor vår en innstilling om arbeidsrettede tiltak som konkluderte med behov for forenkling av dagens «tiltaksjungel» for personer utenfor arbeidslivet. Utvalget meldte også inn en anbefaling om at mer av attføringen må skje i tett kontakt med det ordinære næringslivet.
– Attføringsbedriftene støtter disse hovedlinjene og jobber nettopp med å bistå arbeidstakere ut i mot ordinært arbeidsliv. Nå varsler statsråden en gjennomgang av tiltakssystemet, samtidig som hun slår fast at dette området ikke skal kommersialiseres. Vi er veldig glade for at regjeringen vektlegger den kompetansen som attføringsbransjen har. Det er imidlertid store utfordringer på feltet med at mange utenfor arbeidslivet blir stående lenge i kø i et komplisert system før de får et tilbud. Vi forventer at regjeringen også gjør noe med dette. Jo lenger du må vente på et tilbud, jo lengre er veien tilbake til jobb, sier Leikvoll i Attføringsbedriftene i NHO.
[Les mer i artikkel hos SSB]
[Les mer i artikkel hos E24]
(1.5 2013)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|