Status for Arbeidslivslovutvalget
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Arbeidslivslovutvalget er et offentlig utvalg som skal vurdere forbedringer i arbeidsmiljøloven. LO-sekretær Trine Lise Sundnes la fram status for arbeidet i Arbeidslivslovutvalget, og pekte på arbeidstid som den største utfordringen i en ny lov.
- Der er vel ingen her som mener at dagens lov er god nok. Og, at vår oppgave som fagbevegelse ikke bare er å bevare, men også å videreutvikle dagens lovverk for at våre medlemmer skal få en bedre hverdag på jobben, og i samfunnet for øvrig, sa Trine Lise Sundnes under LOs representantskapsmøte.
Arbeidslivslovutvalget (ALLU) ble nedsatt ved Kongelig resolusjon 31 august 2001, og deres mandat skal ivareta 4 hovedmål: 1. En lov som best mulig ivaretar både virksomhetenes, arbeidstakernes og samfunnets behov 2. Som bidrar til et inkluderende arbeidsliv 3. Et godt og forutsigbart regelverk ved omstillinger 4. Å modernisere/forenkle lovgivningen for arbeidslivet |
Arbeidsmiljølov fra 1977
Dagens arbeidsmiljølov bygger i all hovedsak på arbeidsmijøloven fra 1977. Siden den gang har arbeidsmarkedet forandret seg gradvis, og behovet for en arbeidstaker har endret seg i løpet av 25 år. Ny teknologi, demografisk utvikling, internasjonale forhold og utdanningsnivå har blant annet ført til at færre arbeider i tradisjonell industri. Arbeidsformer, hvordan arbeidet organiseres og internasjonale forhold har gitt økt konkurranse i de fleste næringer. Behøv for kunnskap og forskning er økende, og omstilling er nøkkelord for så vel bedrifter som arbeidstakere.
- Det er på det rene at det er elementer i dagens lovgivning som ikke dekker dagens arbeidstakeres behov, hvis vi skal se på behov i dag, contra 1977. Hvilke muligheter hadde en i 1977 til å forutse at antallet sysselsatte kvinner ville øke fra 64 % i 1980, til 78 % 20 år seinere? Eller at antallet personer med grunnskole som høyeste utdanning ville endre seg fra 62 % i 1980 til knappe 20 % i år 2000? Dette er noen av flere strukturelle endringer som har hatt og har betydning for norsk arbeidsliv, understreket Sundnes.
Arbeidstid
Arbeidstiden står sentralt i Arbeidslivslovutvalgets arbeid. En høringsrunde blant en rekke forbund peker på mange endringer som bør bli gjort for å gjøre arbeidstiden til et virkemiddel for et bedre arbeidsliv. Blant forslagene tok LO-sekretær Sundnes frem disse:
- Sterkere rettigheter i forhold til å kreve kortere eller lengre arbeidstid, herunder lovfesta rett til utvidet stilling. Heltid skal være en rettighet, deltid en mulighet.
- Det må legges til rette for en lovfesta rett til livsfasetilpassede arbeidstidsordninger, for eksempel reservasjonsrett i forhold til natt eller skiftarbeid og endrede arbeidstidsordninger.
-
(1.7 2003)