Kutt i støtten til IA bedrifter
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
I slutten av forrige uke varslet regjeringen kutt i støtten til de over 4300 bedriftene som har skrevet under avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv. Sosialminister Ingjerd Schou avviser at kuttene vil ha noen innvirkning på det videre arbeidet med et inkluderende arbeidsliv. Likevel er LO og opposisjonen på Stortinget i harnisk og anklager regjeringen for løftebrudd.
Pengene borte
Over 100 millioner kroner er hittil i år brukt til å hjelpe bedrifter med konkrete tiltak for å få ansatte fort tilbake i jobb. Nå blir det bråstopp i hjelpen, og regjeringen blir beskyldt for løftebrudd.
- Regjeringen må gjøre retrett, sier nestleder i Arbeiderpartiet, Hill Marta Solberg, til NRK.
De over 4300 bedriftene som er med i avtalen om et inkluderende arbeidsliv kan søke regjeringen om tilretteleggingstilskudd for tiltak overfor ansatte med redusert arbeidsevne. I 2002 ble ikke midlene som var satt av til dette, brukt opp. I år har ordningen vist seg å være mer populær, og de 104 millioner kronene som var satt av på statsbudsjettet er allerede borte.
Løftebrudd
SVs Karin Andersen sier at dette er helt uakseptabelt og føler seg sjokkert over at regjeringen ikke har orientert Stortinget om at det ikke er mer penger igjen til å bekjempe sykefraværet.
- Dersom regjeringen har brukt opp pengene og ikke ber Stortinget om mer penger, så oppfatter jeg dette som at de har begått et løftebrudd. De har ikke informert Stortinget om en veldig viktig sak, sier Andersen.
- Det er helt uakseptabelt at pengene nå er brukt opp.
Regjeringen burde ha bedt Stortinget om mer penger i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett, sier Arbeiderpartiets nestleder, Hill-Marta Solberg. Hun går så langt som til å beskylde regjeringen for å ha en skjult agenda i denne saken.
- Det aner meg at regjeringen egentlig ønsker å kutte i sykelønnsordningen, sier Solberg.
Ingen løfter
Sosialminister Ingjerd Schou forstår at bedrifter som er lovet økonomisk støtte reagerer, men kan likevel ikke love hjelp.
- Jeg forstår at de reagerer på det, men når vi er opptatt av samarbeidet mellom Aetat og trygdekontorene, er dette viktig nettopp for de som har redusert arbeidsevne. Så får vi se på ulike løsninger og hvordan tilretteleggingstilskuddet kan videreføres. Det må vi rett og slett få komme tilbake til, sier Schou til NRK.
Sosialministeren utelukker ikke at det kan bli aktuelt å be Stortinget om mer penger til tiltak mot sykefravær utover høsten. Regjeringen har satt som mål å få ned sykefraværet med 20 prosent innen 2005.
Trepartsavtale
IA avtalen var ment som en trepartsavtale mellom alle partene i arbeidslivet. Arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonene er fremdeles veldig godt fornøyd med IA avtalen som de nå mener begynner å virke etter at den har fungert i sin helhet i knapt et år. Administrerende direktør Karl Nysterud i Teknologibedriftenes Landsforening (TBL), som igjen er innunder NHO fellesskapet, anbefaler allerede nå at avtalen blir videreført hele perioden frem til prøveperiodens slutt i 2005.
LO mener også at avtalen bør videreføres etter at avtalen skal revurderes i høst og mener at regjeringen nå unndrar seg forpliktelsene som følger med avtalen, ved å kutte i tilskuddene til IA bedriftene.
Selv om to av partene i trepartssamarbeidet åpenbart er veldig fornøyd med arbeidet for å skape et mer inkluderende arbeidsliv, er dette kanskje første tegnet på at den tredje parten, regjeringen, synes dette begynner å koste for mye. Dette siste utspillet fra regjeringen og sosialminister Ingjerd Schou er uten tvil med på å øke spenningen rundt hva som vil skje når IA avtalen skal revurderes til høsten.
Kilder: NTB og NRK
f=http://bookmarksme.com >online book