Skaff deg jobb gjennom bekjente
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
I dagens arbeidsmarked blir det stadig vanskeligere å skaffe seg jobb på vanlig måte. Det skal mye til å bli kalt inn på jobbintervju. Stadig flere skaffer seg jobb gjennom venner og bekjente.
- Når arbeidsledigheten øker og tallet på stillingsannonser synker, blir det ekstra viktig å pleie sine kontakter, sier Andreas Iversen, som er leder for karriereomstillingsenheten i Right Management Consultants til Dagbladet.
Sju av ti
- Av erfaring vil jeg si at sju av ti som prøver å få jobb, får det gjennom det vi kaller et jobbnettverk. Men fordi det dreier seg om et gråmarked, er det vanskelig å få tallfestet dette nøyaktig, sier Iversen.
Et jobbnettverk er kort sagt bekjentskaper satt i system, ofte med hjelp av et konsulentfirma. Jobbsøkere kommer i direkte kontakt med arbeidsgivere som kan være interessert i nettopp deres kompetanse, uten at stillingen annonseres ledig.
Stor søkermasse
De siste åra har arbeidsledigheten økt med rundt 30 prosent. Samtidig har stillingsannonsene gått ned med omtrent like mye, ifølge Andreas Iversen.
- Likevel får de fleste jobb. Det betyr at mange får jobber som ikke er lyst ut.
Økt press i jobbmarkedet betyr at det er flere om beinet, og derfor er det flere som får jobb gjennom venner og bekjente.
- Få stillingsannonser betyr at veldig mange søker på hver utlyst stilling, og det er en stor jobb for arbeidsgiveren å gå gjennom la oss si 200 søknader. For å slippe det, ser vi at bedrifter heller kaller inn tre-fire de allerede kjenner, og som de vet er kvalifisert, til intervju, sier Iversen.
Bygg nettverk
Det er dessuten mange jobber som aldri blir utlyst, ifølge Iversen, og det er derfor viktig å skaffe seg et nettverk i de bedriftene hvor en kan tenkte seg å jobbe for å få vite om mulighetene der.
- Hvis gode kandidater kontakter bedrifter og tilbyr sine tjenester, kan det dessuten skape et behov hos bedriften, og på den måten kan en skape en jobb som ikke var der i utgangspunktet, sier han.
Skjult arbeidsmarked
Ved Atetat bekrefter avdelingsdirektør Stein Langeland at det skjulte arbeidsmarkedet er viktig.
- Det er et stort jobbmarked som ikke gjenspeiles i stillingsannonsene, sier Langeland.
Ofte gjelder dette vikariater og midlertidige jobber, og disse får en bare vite om dersom en tar kontakt direkte med folk i bedriftene. Har du dessuten kontakter innenfor, øker sjansen for å få jobb. Og vikariater er ofte veien til faste jobber.
Slik er det ofte også i det offentlige, ifølge Andreas Iversen i Right Management Consultants.
- Der må de utlyse alle faste jobber, men de går som regel til noen som allerede er inne i systemet, enten i vikariater eller noen som har vært innom der tidligere.
Konserndirektør i Manpower Truls Frogner bekrefter at i et trangere arbeidsmarked er det desto viktigere å pleie personlige kontakter og drive med nettverksbygging.
Bedre tider
- Ulempen er at hvis veldig mange prøver å få jobb på denne måten, blir det fort flere kandidater enn det bedriftene orker å møte, og så stenger de døra, sier Frogner.
Men ifølge Frogner i Manpower går de arbeidsledige nå en bedre tid i møte.
- Vi har faktisk merket en svak stigning i oppdragsmengde de siste månedene, sier Frogner.
Kilde: Dagbladet
(13.7 2003)