Unge funksjonshemmede
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Nyutdannete funksjonshemmede møter et vanskelig arbeidsliv, og Funskjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) understreker at denne gruppen arbeidssøkere bør få mer oppmerksomhet i arbeidet med et mer inkluderende arbeidsliv. Kun 47 prosent av de funksjonshemmede er i arbeid.
- Det ligger et stort potensial i IA-arbeidet ved å fokusere mer på overgangen mellom skole og arbeid, sier Stian Oen, fagpolitisk konsulent i FFO.
Vel 15 prosent av befolkningen mellom 16 og 66 år oppgir å ha en funksjonshemming. Dette går fram av en undersøkelse gjort av Statistisk Sentralbyrå. Totalt utgjør dette 438 000 personer i den aktuelle aldersgruppen. 80 prosent av disse mener at funksjonshemmingen begrenser hva slags type arbeidsoppgaver de kan utføre.
Andelen er størst blant kvinner, der hele 16 prosent oppgir å ha en funksjonshemming.
Halvparten sysselsatt
- Jeg har inntrykk av at man i IA-arbeidet så langt ikke har fokusert mye på den store gruppen av unge mennesker som i dag går direkte fra skole eller studier og over i uførhet. For mange er dette en svært uheldig og uønsket situasjon. Når målet er å øke funksjonshemmedes deltakelse i arbeidslivet, tror vi at det ligger et stort potensial i nettopp denne gruppen. Men da må Trygdeetaten gå inn å se nærmere på den avgjørende overgangen mellom utdanning og arbeid. Etaten må blant annet jobbe mer målrettet for å hindre at så mange unge funksjonshemmede på en lettvint måte blir uføretrygdet i denne fasen av livet, sier Oen.
Omtrent halvparten av de funksjonshemmede er sysselsatt i inntektsgivende arbeid. Det samme tallet for befolkningen totalt sett er 80 prosent. Forskjellen i yrkesdeltakelse mellom funksjonshemmede og befolkningen totalt sett er klart mindre blant de yngste enn blant de eldre. I alderen 16-24 år er differansen kun 2 prosentpoeng, mens den i aldersgruppen 40-60 år er hele 30 prosentpoeng.
En av fire arbeidsledige funksjonshemmede ønsker seg et inntektsgivende arbeid. Halvparten kan begynne i arbeid innen to uker, som er kravet for å stå som arbeidsledig hos Aetat. Allikevel er det få som har vært aktive å søkt arbeid de siste fire ukene. Av de som slutter i arbeidet er hovedgrunnen egen sykdomhet eller uførhet.
Kilde:
SSB - Rapport 2003/4
Funksjonshemmede på arbeidsmarkedet
[Les pressemelding hos FFO]
oks.com >books
x;>