Eksempel til etterfølgelse
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
I disse tider hvor de fleste store IT-selskaper kutter i antall ansatte, kutter kostnader og kun tenker profitt, går IT-selskapet SAS Institute mot strømmen med stor suksess. Her spares det ikke på noe når det gjelder de ansattes ve og vel. Barnehage, skole, helsesenter, rekreasjonsområde, trimsenter, svømmehall, golf, bilverksted, frisør, massør, sosialarbeidere, gourmetrestauranter er bare noen av tilbudene de ansatte ved hovedkvarteret til SAS Institute kan benytte seg av i arbeidstiden.
IT-selskapet SAS Institute ble grunnlagt av Jim Goodnight og John Sall i 1976, selskapet utvikler programvare som analyserer data for ulike bransjer. I Norge er Trygdeetaten, Telenor, Statoil og Dnb blant kundene. I fjor omsatte selskapet for 1,2 milliarder dollar, eller ca 8,5 milliarder norske kroner og de har drøyt 9000 ansatte over hele verden, ca 60 av dem i Norge.
Lite gjennomtrekk
I SAS Institute er det minimal gjennomtrekk av ansatte. De som begynner i firmaet blir. Det er kun 3 prosent årlig gjennomtrekk blant de ansatte. Selv i den verst dotcom tiden da nesten alle som var over middels datakyndige ble lokket med fetelønninger, var det kun fem ansatte som sluttet hos SAS Institute. I dag av fire av dem tilbake i selskapet. Til sammenligning er det i bransjen for øvrig vanlig med en gjennomtrekk på rundt 20 prosent.
Konglig behandling
Sjefen Jim Goodnight passer godt på sine ansatte og gir dem nærmest konglig behandling.
- Hvis du behandler ansatte som om de var betydningsfulle, så blir de betydningsfulle for firmaet. 95 prosent av verdiene i selskapet forsvinner ut av porten hver ettermiddag. Det er min jobb å sørge for at de kommer tilbake, sier Goodnight, sjef og hovedeier i SAS Institute til Aftenposten.
Ved selskapets hovedkvarter i North Carolina har Goodnight etablert Cary Campus, som er et gigantisk senter som skal ivareta de ansattes behov. Her finner de ansatte barnehager, helsestasjon med sykepleiere, leger og psykologer, mulighet for rekreasjon i vakre natur omgivelser, et gigantisk sportssenter, golfbane, mulighet for å få tøyet vasket, egne massører, gourmetrestauranter, bilverksted, skredder, frisør. Alt dette er tjenester som tilbys de ansatte gratis eller til sterkt reduserte priser. Man kan også få hjelp til å finne skoler til de litt eldre barna, eller hjelp til å finne gode omsorgsordninger for aldrende foreldre.
Det er også ansatt kunstnere som har til oppgave å utsmykke selskapets lokaler, jobbomgivelsene skal stimulere til kreativitet og motivasjon.
Alternativ pensjonsordning
SAS Institute har også en litt alternativ pensjonsordning. Selskapet har nylig opprettet et pensjonsfond som gjør at de som ønsker å gå av før de fyller 65 år ikke taper på det økonomisk.
- Det er bedre for alle parter at de kan gå av når de føler behov for det, enn at de henger rundt her når de ikke har mer å gi, sier Goodnight.
Ikke på børs
Goodnight har utvidet staben på drøyt 9000 med 6-8 prosent de siste årene.
- Alle kuttene i bransjen har gjort det mulig for oss å ansette en rekke gode folk, sier Goodnight.
Aksjeopsjoner er en ting de ansatte ikke får. Goodnight og hans medgründer John Sall eier hele selskapet, som omsetter for 1,2 milliarder dollar. Selskapet er det største programvareselskapet i verden som ikke er notert på børsen. Veksten Goodnight nå planlegger for SAS, har han tenkt å gjøre på egen hånd.
- Vi trenger ikke gå på børs. Vi har nok penger, for tiden rundt en halv milliard dollar på bok, sier han.
En fersk undersøkelse blant de SAS-ansatte viser også at 87 prosent ikke ønsker børsnotering. Regnskapsskandalene i selskaper som Enron og Worldcom er ferske eksempler på hva som kan skje når presset om inntjening fra aksjemarkedet og styret blir for stort. Goodnight trenger ikke bry seg om press fra aksjonærer og styret. Det er nemlig han som har siste ord uansett. Dette er mye av grunnen til at han kan behandle de ansatte så bra.
- Vi har alltid tjent penger, men de siste par årene har vi ansatt en rekke nye mennesker. Dette har ført til at overskuddet ikke har økt. Men det har ikke bekymret meg, det har vært et ledd i en langsiktig strategi. Vi hadde ikke kunnet gjøre dette hvis vi var på børs, da hadde jeg vel fått beskjed om å kvitte meg med folk. Og det vil jeg ikke, sier Goodnight.
Les mer på selskapets hjemmeside www.sas.com
oks.com >books
=position:ab