Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Hvordan få sykefraværet ned?
Del artikkelen med venner og kolleger

Det nyetablerte senteret for stress, søvn og helse ved Universitetet i Bergen forsøker å få svar på spørsmålet om årsaken til det høye sykefraværet i Norge.  Kombinasjonen av stress, søvn og helse håper de vil være løsningen på den vanskelige problemstillingen.

Deltakere i senteret er fra:

DET PSYKOLOGISKE FAKULTET
Eksperimentell stressforskning (Nettverk for gastrointestinale sykdommer)
Stressforskning hos mennesker (Forskningsenheten, Nasjonalt ryggnettverk)

DET MEDISINSKE FAKULTET
Arbeidsmedisinskforskning
Fysioterapi
Basal søvnforskning
Klinisk og epidemiologisk søvnforskning

DET SAMFUNNSVITENSKAPELIGE FAKULTET
Helseøkonomi

(Kilde: På Høyden)

Forskere fra tre ulike fakulteter skal samarbeide for å finne årsaken til det høye sykefraværet i Norge.  Sammenlignet med de fleste andre land har man i Norge et høyt antall sykedager per arbeidstaker.  Ved å samle kompetansen og kunnskapen fra de tre fakultetene håper man å kunne finne ut hvilke tiltak som er mest effektive i arbeidet med sykefravær. 

-            Samfunnets produksjonstap ved sykefravær er beregnet til ca. 47 milliarder kroner. Næringslivet har satt i gang allverdens tiltak for å unngå slike skader og bedre sykefraværsstatistikken generelt. Men til tross for at man bruker mange millioner i året på tiltak, er det mangel på god dokumentasjon, ifølge forskerne.

Norge ligger i verdenstoppen både når det gjelder sykefravær og uføretrygd.  Forskernes mål er å finne grunnen til dette.

Tverrfaglig
Tre fakulteter og åtte forskningsgrupper er samlet i prosjektet for å få en mest mulig helhetlig sammenheng mellom søvn, stress og helse.  Allerede har man samlet inn materiale gjennom blant annet spørreskjemaer og måling av aktivitet og hormoner for å si noe om søvnmønster og stressnivå på jobb og hjemme.  I september vil man begynne en ny innsamlingsrunde. 

Det psykologiske, medisinske og samfunnsvitenskapelige fakultetet er innvolvert. Forskningen strekker seg fra eksperimentell dyreforskning til anvendt forskning, epidemiologi, tiltak og behandling til økonomisk vurdering av tiltakene.

Svea-prsojektet
(28.8 2003)


Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?