Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Triste mennesker blir lettere syke enn de glade
Del artikkelen med venner og kolleger

Det er bedre å være glad enn trist. Triste mennesker blir nemlig lettere syke enn de glade, heter det i en studie offentliggjort av USAs ærverdige vitenskapsakademi, National Academy of Sciences. Dette mener forskerne å ha bevis for.

 

Konkrete bevis
Mange vil kanskje mene at akademiet med dette slår inn åpne dører, og at utsagnet er på linje med det gamle jungelordtak om at det er bedre å være rik og frisk enn syk og fattig. Det nye i saken er at de lærde akademikere mener å ha konkrete bevis for påstanden.
Triste tanker er nemlig et utslag av negativ hjernevirksomhet som kan bidra til å svekke menneskets immunsystem, har forskere ved Madison universitetet i den amerikanske delstaten Wisconsin funnet ut. Resultatet kan bli influensa eller andre helseplager.

 

Negativt senter
Forskerne tok for seg mennesker med målbart høy aktivitet i en region av hjernen som antas å være et senter for negative tanker. De som hadde den høyeste aktiviteten her, hadde også minst utbytte av en vaksine mot influensa, melder BBC.

Ifølge den britiske rikskringkastingen har det lenge vært kjent at pessimister, det vil si folk med lavere toleranseterskel enn andre for negative opplevelser, hadde høy aktivitet på høyre side av den delen av hjernen som kalles den prefrontale cortex. Cortex er hjernebarken med dens utallige hjerneceller, altså bokstavelig talt "de små grå".

-      Følelsene er veldig viktig for kroppsfunksjonene, og påvirker dermed menneskets helsetilstand direkte. Vi har tatt for oss hjernen, i håp om å kunne forstå mekanismene som setter sinnet i stand til å påvirke kroppen, sier Dr. Richard Davidson ved Madison-universitetet til BBCs nettsider.

 

Målte strømmen
Davidson og hans kolleger bygger sin teori på gransking av 52 personer i alderen fra 57 til 60 år. Disse ble alle bedt om å tenke tilbake på en begivenhet i livet som hadde gjort dem veldig glade, og på en annen som hadde gjort dem triste, redde eller sinte. Mens de tenkte, målte forskerne den elektriske strømmen i hjernen.

Dermed kunne de fastslå om aktiviteten var størst i høyre eller venstre prefrontale cortex. Etter at disse målingene var fullført, fikk hver enkelt av deltagerne, som hadde meldt seg frivillig til eksperimentet, en sprøyte med influensavaksine. Deretter ble de fulgt opp i en periode på et halvt år, der styrken i immunforsvaret ble målt.

Konklusjonen var klar: De som hadde høyest aktivitet i høyre del av hjernebarken, fikk i mindre grad sitt immunforsvar bedret enn de med høyest aktivitet i venstre del. Med andre ord: Optimister holder seg lettere friske enn pessimister.

 

Kilde: BBC og NTB.

 


Legg til kommentar

24. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?