Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Mindre farlig, men mer stress på jobben
Del artikkelen med venner og kolleger

En fjerdedel av europeiske arbeidstagere frykter for egen helse og sikkerhet når de går på jobb viser en ny undersøkelse fra OECD. Men andelen er synkende.

Verdens rike land er godt på vei ut av industrialderen og på vei inn i tjenestesamfunnet, men det betyr ikke at støy og tunge løft forsvinner fra arbeidsplassene. Stadig færre opplever jobben sin som direkte helsefarlig, selv om klagene på vonde arbeidsstillinger og mye stress øker.

Industrilandenes organisasjon, OECD, har sett på studier av hvordan borgerne i EU-landene opplever arbeidsdagen sin. Mange av svarene er overraskende, med tanke på at stadig flere arbeidsplasser automatiseres. 

Verre jobber

Forskerne er også litt i tvil om hvordan tallene skal tolkes. For 27 prosent sier at de har en jobb som truer helse og sikkerhet. Denne andelen synker jevnt og trutt. I 1990 svarte 30 prosent ja på samme spørsmål. Men spør man de samme arbeiderne om de utsettes for intens støy, har ubehagelige arbeidsstillinger eller løfter tungt, så er andelen ja-svar stigende. Hele 47 prosent svarer at de har vonde eller slitsomme arbeidsstillinger. Det har økt jevnt siden 43 prosent svarte det samme i 1990. 29 prosent klager over intens støy, også det er økende. Hele 37 prosent sier at de må håndtere tunge gjenstander i løpet av arbeidsdagen. Også det er en økning.

I OECD-rapporten Employment Outlook legges det vekt på at målingen viser hvordan arbeiderne opplever hverdagen sin. Derfor kan det være at de spurte opplever hverdagen som tyngre og mer støyende, mens de egentlig blir mer pysete og svake. Det kan også være at de hadde forventninger om en lettere arbeidsdag, og er skuffet over at forventningene ikke slår til.

Lange dager

Svarene viser også at stadig flere opplever økende press fra arbeidsgiver. I 1990 sa 48 prosent at de måtte jobbe veldig raskt og 60 prosent sa at tidsfristene var korte. Nå er svarene henholdsvis 56 og 60 prosent.
Undersøkelsene viser også at flere jobber lange dager. Det vanlige er fortsatt 38 timers arbeidsuke, men andelen menn som jobber mer enn 45 timer er økende.

Kilde: OECD og Aftenposten


Legg til kommentar

26. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?