Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Arbeider utover sin kapasitet
Del artikkelen med venner og kolleger

En undersøkelse gjort av det svenske Arbetslivsinstituttet viser at hver fjerde arbeidstaker arbeider utover sin fysiske kapasitet.  Undersøkelsen viser også at det tunge arbeidet ikke fungerer som trim i seg selv, men at arbeidstakere i slike jobber må holde seg i form utenom arbeidet.

-           Man måste ha reservkrafter för att klara tunga jobb. Det får man genom motion och träning på fritiden. Men arbetsgivaren bör också införa obligatorisk träning på arbetstid, sier forsker og ergonom Lena Karlqvist på Arbetslivsinstitutet.

I hennes rapport undersøker hun arbeidstakeres fysiske yteevne sammenlignet med de krav som stilles av arbeidsplassen.  Utvalget representerer alle bransjer, og alle har gått gjennom en kondisjonstest.

Resultatene viser at hele 27 prosent av mennene og 23 prosent av kvinnene arbeider i yrker der de må yte mer enn deres fysiske kapasitet hele dagen.  Dette er langt over internasjonale anbefalinger, som sier at en arbeidstaker ikke bør jobbe over sin maksimale yteevne mer enn en tredel av arbeidsdagen.  Mannen finnes i tradisjonelle yrker i privat sektor, mens kvinnen arbeider i helsesektoren.

Trening i arbeidstiden
-           Det går inte att göra alla jobb lätta, hur mycket man än mekaniserar. Människor måste börja ta eget ansvar och träna, det behöver inte vara märkvärdigare än att promenera och gå i trappor, understreker Karlqvist.

Undersøkelsen viser at det er mangel på kondisjon som er årsaken til at så mange arbeider utover sin fysiske kapasitet.  Tunge løft i sykehusene eller i brannvesenet kan gjøres enklere ved at arbeidstakeren er i god form.
-           Träning borde dessutom ingå som obligatoriskt inslag under arbetsdagen för dem som har tunga jobb, såsom vård, omsorg och lokalvård - precis som för brandmän och poliser. Det får goda hälsoeffekter för individen och samtidigt tjänar samhället på det genom att arbetskraften kan vara kvar i produktionen, sier Karlqvist.

Karlqvist er bekymret for at dette bare avspeiler en trend i samfunnslivet, der for mange er utrenet og i dårlig form.  Vår livsstil krever ikke at vi mosjonerer og trener, noe som er merkbart spesielt i den oppvoksende generasjon.

Kvinnene i studien hadde mer arbeidsrelaterte fysiske og psykiske plager enn mennene og de stod ofte uten mulighet til å bytte til annen jobb. Mennenes problemer var oftere et resultat av usunn livsstil som ikke er uvanlig i en manndominert arbeidskultur.


[Les pressemelding hos Arbetslivsinstituttet]

a>
x;>onlin

Legg til kommentar

16. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?