Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Pensjonsalderen blir fortsatt 67 år
Del artikkelen med venner og kolleger

Pensjonskommisjonen vil ikke endre dagens pensjonsalder når den om halvannen måned legger fram sin rapport. Men fortsatt vil du kunne gå av både tidligere og senere.

Det var den eneste "lekkasjen" fra leder i Pensjonskommisjonen, Sigbjørn Johnsen, da han holdt innlegg på NHOs forsikringskonferanse tirsdag.
- 67 år er og blir pensjonsalder. Så får vi se hva vi gjør med aldersgrensa på 70 år, sa den tidligere finansministeren. Pensjonsalder er når du har rett til å gå av med pensjon. Aldersgrensen er når du skal gå av med pensjon. Med mindre du er selvstendig næringsdrivende.
- Jeg tror også det er viktig å sikre at det er mulig å gå av tidligere, hvis du allerede har stått et langt yrkesliv. Diskusjonen går bare på hva det skal koste den enkelte i forkortet pensjon, sa Johnsen.

Økte forskjeller
Deltidskvinnene taper kampen om pensjonspoeng og -penger. Men det store økonomiske skillet oppstår mellom arbeidstakere som har tjenestepensjon og de som ikke har det. Og der er forskjellene i privat sektor enorme.
Varehandelen og hotell og restaurant er på en absolutt bunn på listen. Sigbjørn Johnsen bekymrer seg over kassadamene og værelsespikene.
- Varehandel, hotell og restaurant og til en viss grad transportsektoren har en svært lav andel ansatte med tjenestepensjon. Det vil gi store økonomiske forskjeller når arbeidstakerne blir pensjonister. Men om kommisjonen vil foreslå lovpålagte tjenestepensjoner, vil ikke Johnsen ut med.

Valgkamp 2005
Fallende fødselstall og lengre levealder vil kreve upopulære endringer, fastslo forsker Kåre Hagen på samme konferanse.
Han mener pensjon er "vår tids aller største spørsmål". Ifølge Kåre Hagen har politikernes dominerende strategi til nå vært å redusere folks pensjoner, uten at de merker det.
- Inntil nylig snakket økonomer om besteårsregel og indeksering av grunnbeløpet, uten at noen brydde seg med det. Nå kaller fagbevegelsen og John Alvheimer over hele Europa dette "det store ranet". Konflikt om pensjon er kilde til generalstreiker og regjeringers fall, sa Hagen.
Den norske pensjonskommisjonen leverer sin innstilling 15. desember i år. Så skal saken ut på bred høring.
- Stortingsvalget i 2005 blir dominert av to saker; pensjon og Europaspørsmålet, spådde Sigbjørn Johnsen.

Må jobbe mer
Framtidens pensjonssystem kan tre i kraft en gang etter 2007 - vel 40 år etter at Folketrygden ble innført.
- Vi skal lage et pensjonssystem så godt som vi rår. Men vi kommer ikke utenom at vi må jobbe mer, sa Johnsen.
Pensjonskommisjonen har representanter fra alle partier, pluss fire eksperter. De ønsker at Oljefondet skal bli et Pensjonsfond, som skal sikre utbetalinger også til barna våre når de blir gamle.
Oljefondet runder svimlende 900 milliarder kroner i 2004. Men samme år øker pensjonsgjelden med 180 milliarder kroner - til 3.700 milliarder kroner. Summene er ufattelig store. Men Johnsen beroliger:
- Dette er egentlig ganske lett. Vi må øke innbetalingene, enten ved at flere folk jobber, at de jobber lenger eller at vi alle betaler mye mer skatt, sa Johnsen.
Pensjonskommisjonen fastholder at det skal lønne seg å jobbe mer. Hvor mye mer du må jobbe, og hvor mye mer du da vil få utbetalt som pensjon, vil ikke Johnsen ut med nå.

Kilder: NHO og NTB.

 

 


Legg til kommentar

28. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?