Fortsatt lønnsgap
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Aftenposten viser til to forskjellige utviklinger i lønnsutviklingen her i landet. NHO har tall som sier at lønnsgapet mellom kvinner og menn tettes, mens Aftenposten har tall på det motsatte.
Mens gjennomsnittlig inntekt for menn var på 246 000 kroner, tjente kvinner kun 149 000 i 2002. Undersøkelsen gjort av Lindorff for Aftenposten viser at forskjellene øker. Året før var gapet mellom kvinner og menns lønn 12 000 kroner mindre.
- Jeg tror disse tallene kommer av at menn og kvinner tar ulike jobber. Tariffregulerte stillinger lønner antagelig kvinner og menn relativt likt. Samtidig stiger menn ofte fortere i gradene enn kvinner, sier administrerende direktør Tore Andresen i Lindorff Decision.
Større likhet i industrien
NHO har derimot tall fra en forskergruppe som har gjennomgått lønnslippene for kvinner og menn i industrien for 17 år frem til 1997. Denne viser at lønnsgapet tettes. Undersøkelsen er gjort på oppdrag fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet.
- Frem til da ble forskjellene stadig mindre. Det er grunn til å tro at dette har fortsatt også etter 1997, sier direktør i NHO Olav Magnussen.
Spesielt er det timelønnen som har blitt mer likestilt. Undersøkelsen konkluderer med at timelønnen for kvinner og menn i samme stilling er tilnærmet lik.
– Dette viser at direkte kjønnsdiskriminering ikke er en viktig kilde til lønnsforskjeller mellom menn og kvinner i Norge, uttaler professor Geir Høgsnes ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo til Klassekampen.
- Lønnsfastsettelsen for gruppene det her er snakk om er helt individuell. Dette viser at individuell lønnsfastsettelse og likestilling går godt sammen, i motsetning til hva Likestillingsombudet ofte påstår, avslutter Magnussen.
Fortsatt forskjell
Det er fremdeles forskjeller også i industrien. Menn har de fleste lederstillingene, mens kvinner stort sett arbeider i lavere funksjonærstillinger.
- Kvinner tar ofte kvinneutdanninger og havner i typiske kvinneyrker. I privat sektor utdanner de seg ikke til det som fører til lederjobber, påpeker Høgsnes.
Denne forskjellen mener Høgsnes vil bli mindre de neste årene, ettersom stadig flere kvinner tar høyere utdanning som ingeniør eller økonom.
[Les mer hos Aftenposten]
[Les mer hos NHO]
oks.com >books
oks.com >booksx;>