Vurderer politisk streik
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
LO ønsker at flertallet på Stortinget vil sende forslaget om midlertidig ansettelse tilbake til regjeringen. Dette vil gi Arbeidslivslovutvalget den tiden det trenger for å fullføre sitt arbeid før regjering og Storting gir sin konklusjon. Hvis ikke truer LO med en politisk streik der 1,2 millioner arbeidstakere kan bli tatt ut.
Striden mellom LO og regjeringen har ikke blitt svakere etter at partene fremdeles står på sitt. Ved siden av midlertidige ansettelser er man uenige om innstrammingene i avtalefestet pensjon (AFP), dagpenger, sykelønn og permitteringsregler og fagopplæringssystemet.
- Vi vil nå oppfordre stortingsflertallet, inkludert regjeringspartiene, til å sende lovforslaget om midlertidige ansettelser tilbake. Slik kan arbeidet i arbeidslivslovutvalget komme på skinner igjen, sier LO-leder Gerd-Liv Valla.
Politisk streik
YS, UHO (Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon) og Akademikerne gikk sammen med LO ut av arbeidslivslovutvalget, som en følge av at regjeringen ikke ventet på utvalgets innstilling. Arbeidstakerorganisasjonene mente at dette ikke var i tråd med arbeidets prosess, og gikk av i protest. Dette bekrefter Valla overfor NRK.
- Jeg ser ikke at det er noe knefall for fagbevegelsen. Vi krever ikke at andre skal ha samme standpunkt til saken som oss. Men det vi utfordrer stortingsflertallet og regjeringen til, er å si at et viktig utvalgsarbeid kan komme på skinnene igjen hvis forslaget går tilbake til utvalget, sier hun.
Politiske reaksjoner på denne uenigheten vil bli tatt opp på et møte med de andre hovedsammenslutningene onsdag.
- Vi utelukker ikke politisk streik, men vil se hvilke virkemidler som er mest effektive og vi må se bredden i dette. Vi skal ha et møte med de andre hovedsammenslutningene og diskutere oppfølgingen av arbeidslivslovutvalget. Politiske reaksjoner vil bli tema på sekretariatsmøtene hver mandag framover. Det er veldig sterk enighet i sekretariatet om sakene og måten vi har reagert på til nå, sier Valla til NRK.
Svenske erfaringer
I løpet av de ti årene som har gått siden svenskene innførte midlertidig ansettelse har bruken økt med 150 prosent. En offentlig utredning i Sverige har undersøkt hva slags følger midlertidig ansettelse gir arbeidstakeren, og konkluderer med en rekke negative effekter av dette. Konklusjonen sier at midlertidig ansatte får flere fysiske og psykiske plager enn en fast ansatt. Engstelse og stress på grunn av den høye usikkerheten en slik stilling fører med seg, er en sterkt medvirkende årsak til dette. Blant annet har det vist seg at kvinner som kun er midlertidig ansatt føder færre barn.
- Når utryggheten er større, vil folk automatisk utsette en del, som for eksempel etablering og barnefødsler. Vi har slik erfaring fra Sverige, og da kan man spørre seg hvorfor regjeringen med åpne øyne vil gå inn i en lignende utvikling også her hjemme, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes til Dagsavisen.
[Se regjeringens odelstingsproposisjon]
[Les artikkel i NRK]
[Midlertidig jobb gir færre fødsler - Dagsavisen]
oks.com >book
(4.11 2003)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|