Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Døde av lykkepiller
Del artikkelen med venner og kolleger

Bruken av lykkepiller eller antidepressive medisiner har vært enorm etter at de kom på markedet for 10 år siden. For kort tid siden ble utbetalt erstatning til en mann som døde etter bruk av antidepressive medisiner.

1,2 millioner kroner er blitt utbetalt i erstatning etter at en mann døde kort tid etter å ha begynt på en av de nye antidepressive medisinene. Mannen fikk betennelse i bukspyttkjertelen og døde, og det er ingen tvil om at dette skyldes bruk av medisinen. Dette sier Rolf Gunnar Jørstad, assisterende direktør i Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) til NRK. NPE tar seg av saksbehandlingen i legemiddelsaker på vegne av Legemiddelforsikringspoolen. Jørstad sier også at det er ventet flere erstatninger som følge av bruk av antidepressiva.
Det er første gang at det er utbetalt erstatning som følge av bivirkninger av disse medisinene. Så langt har 42 personer søkt om erstatning, men til nå har alle fått avslag.

Mange brukere
Bruken av antidepressiva har eksplodert etter at den nye generasjonen medisiner kom på markedet for ti år siden. Beregninger Norsk Psykiatrisk Forening har gjort for NRK viser at cirka 400.000 personer i Norge har brukt disse medisinene siden de kom på markedet. Det utgjør nesten 10% av Norges befolkning. I for ble det omsatte legemiddelindustrien denne type antidepressiva for over 360 millioner kroner, viser tall fra Legemiddelindustriforeningen.

Bivirkninger
De nye antidepressivaene er knyttet til 18 dødsfall bare i Norge. Det viser tall fra Statens Legemiddelverk som utøver myndighetens kontroll med legemidler.
På verdensbasis har Verdens Helseorganisasjon fått rapporter om tusenvis av dødsfall.
- Alvorlige bivirkninger oppstår sjelden, men det er tragisk for dem det gjelder. Det sier farmakolog Lars Tanum som er en av Norges fremste eksperter på antidepressiva til NRK.
Tanum anslår at 20-25% av de som bruker disse medisinene ikke burde gjort det, enten fordi de ikke virker eller fordi de ikke tåler dem.

Søksmål
Det er varslet søksmål mot verdens nest største legemiddelfirma, Glaxo Smith Kline, i en rekke land. Glaxo Smith Kline produserer anti-depressivaet Seroxat, og firmaet anklages nå for å ha skjult alvorlige bivirkninger i en årrekke.
I Danmark planlegger 37 personer et søksmål mot legemiddelgiganten fordi de hevder at de er blitt avhengige av pillen, og at de ikke har fått informasjon om bivirkningene. 4000 personer i Storbritannia er også klare til å saksøke medisinprodusenten for et kjempebeløp.

Glaxo Smith Klein avviser at firmaet har skjult informasjon om bivirkninger. De mener at firmaet har informert myndighetene om de bivirkningene som er. I følge medisinprodusenten skal heller ikke Seroxat være vanedannende.


Døde av lykkepiller

01. juni, 2008

Sonja Storli

Ja, dette har jeg hevdet lenge! Brukte selv "lykkepillen" i tre år. Den har både fysiske og sosiale bivirkninger, og jeg er utrolig glad for at jeg selv bestemte meg for å kutte ut disse pillene. De hemmet meg i å utvikle meg. Opplevde også at fagfolk (psykiater) ukritisk tok inn informasjon om at jeg brukte slike piller og stilte aldri spørmål om jeg faktisk skulle ha medisiner - bare hvilken type medisiner. Skremmende! Jeg nektet å høre på eksperten fordi jeg visste med meg selv at jeg er 100 % psykisk frisk. Jeg nektet å godta en diagnose på grunnlag av bivirkninger fra lykkepillen - og det har vist seg at jeg hadde rett. Mine intellektuelle ressurser er tilbake for fullt etter at jeg sluttet å ødelegge hjernen min pga en forbigående, naturlig og forståelig depresjon - og jeg har suksess i livet nå. Slike piller lar deg gå i en evig tåke, gjør at dømmekraften blir merkbart dårligere og hindrer utvikling. Jeg vil gjerne advare andre sterkt mot bruk av lykkepiller.

Legg til kommentar

23. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?