Eldrebølgen blir mindre enn antatt
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Norge vil ha færre eldre enn andre land i Europa frem mot 2050. - Norske kvinner ligger høyt på listen over antall fødsler i Europa, sier forsker Lars Østby i Statistisk sentralbyrå.
SSB-forskeren mener frykten for eldrebølgen er betydelig overdrevet her i landet. Han viser til SSBs prognoser for befolkningsutviklingen.
- Tallene viser at eldreandelen vil bli betydelig lavere i Norge enn i andre land. Eldrebølgen i Norge blir den minste i Europa, sier Østby.
Andelen eldre over 60 år i 2050 vil være beskjeden i Norge i forhold til land lenger sør, viser prognosene. 32 prosent av befolkningen i Norge vil være over 60 år i 2050. Bare Irland vil ha en lavere prosent eldre enn Norge, med 28 prosent. Flest eldre i Europa i 2050 får Spania - 44 prosent av spanjolene vil være over 60 år.
Lager barn
Lars Østby presenterer også tall som går på tvers av etablerte myter om befolkningsutviklingen her i landet. Nordmenn føder nemlig slett ikke få barn. - Vi har faktisk noen av de høyeste fødselstallene i Europa. Norge ligger langt over snittet i EU-landene og Øst-Europa, hvor færrest barn kommer til verden, sier Østby.
Irene føder flest barn, med 2,01 barn pr. kvinne. Norske kvinner ligger på en fjerdeplass på listen, de føder i gjennomsnitt 1,75 barn. Snittet blant EU-kvinnene ligger på 1,47 barn. Færrest fødsler har Ukraina, med 1,1 barn pr. kvinne.
Kommer allikevel
Høye fødselstall er altså det som i fremtiden vil gi Norge en lavere eldreandel enn andre land. De mange som ser dagens lys i dag, vil til en viss grad oppveie den aldringen som er på vei.
Selv om eldrebølgen blir svakere enn ventet, vil den allikevel komme. Folk over 60 år utgjør i dag vel 20 prosent av befolkningen i Norge, i 2050 vil andelen utgjøre 32 prosent.
Økte kostnader
Østby bestrider ikke at aldringen gir økte kostnader for Folketrygden, slik blant andre OECD har uttrykt bekymring for. Han mener flere mennesker i fast arbeid vil redusere kostnadene for folketrygden, og lister opp noen kjensgjerninger:
Arbeidsledigheten er høy i enkelte grupper av befolkningen, deriblant innvandrere.
- Norge har 300 000 uføretrygdede.
- 150 000 mennesker er til en hver tid sykemeldte.
- 200 000 årsverk går tapt ved at folk heller jobber deltid enn heltid.
- På hvert av disse områdene er det snakk om et sekssifret antall årsverk. Her er mye å spare ved å få folk i arbeid, sier Lars Østby.
Pensjonskommisjonen legger frem sin sluttrapport 15. desember.
(17.11 2003)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|