Inkluderende Arbeidsliv (IA)
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
STAMI påpekte allerede i IA-avtalens begynnelse at et inkluderende arbeidsliv vanskelig kunne forenes med et lavt sykefravær. Et arbeidsliv med rom for alle er ønskelig, men da må man også kunne ta konsekvensene av det.
- Da IA-avtalen ble utformet sa STAMI i sin høringsuttalelse at inkluderende arbeidsliv var en god sak, men ikke nødvendigvis forenlig med redusert sykefravær. Erfaringene så langt tyder på at dette var en riktig vurdering. Dette sier STAMIs direktør Trygve Eklund på STAMI sine nettsider.
Fakta om IA:
Per 5. oktober var mer enn 46 prosent av alle arbeidstakere ansatt i en IA-virksomhet.
IA-avtalen har en tredelt målsetting:
- Redusere sykefraværet med minst 20 pst for hele avtaleperioden i forhold til sykefraværsnivået for 2. kvartal 2001.
- Tilsette langt flere arbeidstakere med redusert funksjonsevne.
- Øke den reelle pensjoneringsalder.
Kilde: Evalueringsnotatet |
Evalueringen viser at målet om redusert sykefravær med 20 prosent ikke er mulig. I en kommentar i VG spør Hanne Skartveit om det kan være ønskelig med et sykefravær på dagens nivå, så lenge dette inkluderer alle. Alternativet vil være økte utgifter til uføretrygd og dagpenger.
- Det er positivt at inkluderende arbeidsliv blir opprettholdt som et felles mål for partene i arbeidslivet, sier Trygve Eklund.
Sykelønnsordningen
Ifølge Eklund er tålmodigheten en nødvendighet i satsningen på IA:
- I andre politiske saker er det nærmest en grunnregel at ting tar tid. IA-politikken trenger tid både til å innføres, gjennomføres, omformes og utvikle
(18.11 2003)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|