Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Liten innflytelse på jobb øker risikoen for alkoholisme
Del artikkelen med venner og kolleger

En studie gjort av det svenske Arbetslivsinstitutet viser at arbeidstakere med liten innflytelse over sin egen arbeidsplass har større risiko for alkoholisme.  Ifølge undersøkelsen er risikoen dobbelt så stor for denne gruppen.

            Risikoen for alkoholisme er dobbelt så stor i yrkesgruppene med lav selvkontroll, sier Tomas Hemmingsson, som sammen med Ingvar Lundberg på Arbetslivsinstitutet forsker på sosiale forskjeller i helse.

Sosial bakgrunn
Sammenhengen mellom sosial bakgrunn og alkoholisme var enda klarere før man renset vekk andre omstendigheter som kan lede til alkoholisme, og fokuserte kun på arbeidsmiljø.

            Alkoholismen er klasserelatert.  I arbeideryrkene er risikoen for alkoholskader større enn i tjenestemannsyrkene som vi har tatt hensyn til i analysene, sier Tomas Hemmingsson.

Norske studier
Undersøkelser gjort i Norge viser at antall sammenhenger i arbeidslivet hvor alkohol hører med øker.  Rogalandsforskning har vist at nordmenn drikker desidert mest på jobben, og at det å drikke i visse sammenhenger blir sett på som en del av jobben.  Kvinner og menn drikker like mye.
-           Det er ikke tvil om at dette vil ha store konsekvenser. Arbeidslivet blir en arena for alkoholnormalisering i samfunnet, sier forsker Sverre Nesvåg.

Den svenske studien er gjort på nærmere 50 000 menn som ble undersøkt før de entuelt skulle utføre militærtjeneste i 1969-70. De er fulgt opp i studier der yrkestilhørighet kobles til pasientregister for alkoholrelaterte sykdommer.

Tidligere er det kjent at det er sammenheng mellom lav egenkontroll i arbeidet, stress og hjerte- og karsykdommer.


Kilde:
Arbetslivsinstitutets nyhetsbrev
[Les tidligere artikkel]

f=http://bookmarksme.com >online book

Legg til kommentar

23. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?