Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Hvordan øke pensjonsalderen?
Del artikkelen med venner og kolleger

Et nytt prosjekt i Trygdeetaten utfordrer Intensjonsavtalen om Inkluderende Arbeidsliv (IA) og dens virkemidler for de eldre i arbeidslivet.  Hovedmålet er å finne årsakene til hvorfor så mange velger å pensjonere seg før de når pensjonsalderen på 67 år. 

Med utgangspunkt i tiltaksplanen for "Nasjonalt krafttak for seniorpolitikk i arbeidslivet" (Krafttaket), er det satt i gang et utviklingsprosjekt med livsfaseperspektiv i trygdeetaten i regi av Arbeidsforskningsinsituttet (AFI) og Senter for seniorpolitikk (SSP).  Hovedmålet er øke etatens kompetansen i arbeidet med et mer Inkluderende Arbeidsliv (IA), og da spesielt med tanke på å øke den reelle pensjonsalderen.

Intervjuer
Som en innledning til dette prosjektet gjennomførte man en spørreundersøkelse hos de ansatte i Trygdeetaten.  På spørsmål om hva som påvirket deres beslutning angående fremtidig pensjonering kom helse opp som den viktigste faktoren.  Økonomi og livssituasjon var også av særskilt betydning ved en slik avgjørelse. 

Tilpasset arbeidssituasjon sammen med et godt arbeidsmiljø og utfordrende arbeidsoppgaver vil for mange gjøre det enklere å stå lenger i arbeid.  Flere så på en gradvis nedtrapping fra arbeidsliv som en ideell ordning, siden dette sikrer tilknytningen til en meningsfull jobb og gir mer tid til familie og venner.

Ektefelles valg spiller også inn.  Mange kvinner sier at de har eldre ektemenn som har gått av med pensjon, og at de derfor ønsker å gå av tidligere selv.

Få virkemidler med IA
Prosjektet slår fast at intensjonsavtalen innholder få virkemidler som påvirker arbeidstakeren i sitt valg.  En redusert arbeidsgiveravgift er kun et incentiv til at arbeidsgiveren skal holde lenger på sin ansatte, men prosjektet ser ingen grunn til at denne påvirker arbeidstakeren direkte. 

Det må bli lettere for arbeidstakere å kombinere arbeid og pensjon.  God og tidlig dialog med arbeidsgiver er viktig for at det skal virke spennende for arbeidstaker å fortsette i arbeidet selv utover 62 år (AFP).

Pensjonskalkulator
Trygdeetaten har i disse dager lansert en forenklet pensjonskalkulator.  Denne vil oppgi et tilnærmet riktig grunnpensjon, ved hjelp av noen få faktorer.  Blant annet må du oppgi ditt fødselsår, din sivilstand og gjennomsnittlig lønn i ditt yrkesliv.  Modellen tar utgangspunkt i dagens hovedregler, men tar ikke hensyn til din registrerte opptjening i folketrygden.  Trygdeetaten opplyser derfor at resultatet vil avvike noe fra en serviceberegning som du kan bestille over Internett.

[Les artikkel hos Arbeidstilsynet]
[Prøv pensjonskalkulatoren her]

oks.com >books
oks.com >booksoks.com >booksx;> (2.12 2003)

Legg til kommentar

29. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?