Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ingen likestilling
Del artikkelen med venner og kolleger

En rapport utarbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) for LO viser at det fremdeles er klare skiller mellom kvinner og menn i arbeidslivet.  Rita Lekang, likestillingsansvarlig i LO sier seg enig i hva rapporten konkluderer med.

-            Likestillingen i Norge har tatt pause siden Gro Harlem Brundtland var
statsminister. Dette gjelder ikke minst omfanget av ufrivillig deltidsarbeid for kvinner og kort farspermisjon. Fedrekvoten har ikke blitt utvidet nevneverdig siden 1994, da Gro Harlem Brundtland satt i regjering. Og det kjønnsdelte arbeidsmarkedet er like tradisjonelt som de ti siste årene i alle fall, sier Rita Lekang.

80 000 kvinner jobber ufrivillig deltid. LO krever heltid som rettighet og lengre farspermisjon. Lekang oppfordrer også kvinner til å både tenke og våge å ta utradisjonelle yrkesvalg.

-           Kvinner bør tenke seg godt om før de velger yrke. Oppsøk ulike arbeidsmiljø som du har lyst på eller er nysgjerrig på, sier Lekang i en pressemelding.

Mindre forskjell – men stadig forskjell
Samtidig viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) at antall kvinner i arbeid har økt i alle aldersgrupper siden 1980.  Forskjellen i yrkesaktivitet mellom kvinner og menn ble i samme periode redusert fra 28 prosentpoeng i 1980 til 11 prosentpoeng i 1998 (87 prosent for menn og 76 prosent for kvinner).

Lønn, makt og innflytelse er imidlertid sterkt mannsdominert.  Menn tjener generelt bedre enn kvinner, og har i tillegg større innflytelse og mer makt på grunn av viktige lederstillinger.  I det politiske liv er dette bildet noe mer nyansert ettersom kvinner utgjør mellom 35 og 40 prosent av de folkevalgt i kommuner, fylkeskommuner og på Stortinget.

Fremtiden ser lysere ut for kvinnene, ettersom de er sterkere representert ved høyere utdanning enn menn.  Tall fra SSB sin undersøkelse viser at mens hele 32 prosent av kvinnene tar høyere utdanning, er dette tallet kun 23 prosent for menn.  Dette skulle tilsi at neste generasjon med ledere vil være sterkt preget av kvinner.l

Hva viser rapporten?
Rapporten utarbeidet av AFI for LO konkluderer med tre hovedpunkter:
·         Kvinner og menn foretar fortsatt tradisjonelle yrkesvalg – kvinner blir barnehagelærere, sykepleiere, rengjøringspersonale, mens menn velger industri-, bygg- og anlegg, ingeniøryrker og ledelse
·         Kontantstøtten bremser likestilling i arbeidsliv og i hjemmet (mannen arbeider, kvinnen velger kjøkkenbenken). Kontantstøtten koster like mye som full barnehagedekning
·         Ukulturer i arbeidslivet generelt og blant ledere i bedriftene bidrar til å opprettholde tradisjonelle kjønnskulturer

Tvungen likestilling i styrerom?
Myndighetene har understrekt viktigheten av å få en økt kvinneandel i norske bedrifters ledelser og styrer.  Innen 2005 ønsker myndighetene at andelen kvinner på toppledernivå skal stie til 40 prosent.  Oppnår man ikke dette målet vil man innføre kjønnskvotering.  I 2002 var det 8,6 prosent kvinner i norske styrer i allmennaksjeselskapene.  På toppledernivå i NHOs medlemsbedrifter er kun 7,4 prosent kvinner.

(5.12 2003)


Legg til kommentar

26. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?