Kvinnelige gründere hindres
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Kvinner som ønsker å starte en egen bedrift møter flere hinder enn menn i samme situasjon. Spesielt gjelder dette rettigheter knyttet til graviditet og fødsel. Dette fører til at mange kvinner søker trygge jobber i det offentlige.
Undersøkelser viser at kvinner lykkes oftere som gründer enn menn. Til tross for dette er det kun en av fem nyetablerere som er kvinner.
Svakere rettigheter
En undersøkelse gjort av TNS Gallup for Akademikerne, viser at over halvparten av de 700 spurte mente at dagens regelverk i stor eller ganske stor er til hinder for kvinner som ønsker en egen bedrift. Alle de spurte var kvinnelige ledere. Over 60 prosent mener at dette er grunnen til at kvinner i barnefødende alder søker jobb i det offentlige. Der er ordningene klart bedre.
- Ikke start for deg selv, bli heller ansatt i det offentlige, advarer Akademiker-leder Christl Kvam i et intervju med Dagsavisen.
Selvstendig næringsdrivende har rett til svangerskapspermisjon, men retten til utbetalt støtte er begrenset til om lag 300.000 kroner. Offentlig ansatte får dekket 100 prosent, i henhold til tariffen. Det samme gjelder fødselspenger. Kun offentlig ansatte har rett til å være hjemme med sykt barn og få omsorgspenger.
Barne- og familieminister Laila Dåvøy har god forståelse for misnøyen med de skjeve rettighetene, men oppfordrer allikevel kvinner til å etablere for seg selv.
- Regjeringen ønsker at flere kvinner skal etablere egen virksomhet, og er enig i at selvstendig næringsdrivende kommer urimelig dårlig ut med dagens ordning, sier Dåvøy til Dagsavisen.
Akademikerne
10 prosent av Akademikerne sine medlemmer er selvstendig næringsdrivende. 9 200 av disse er menn, og kun 3 400 kvinner. For disse er like rettigheter blitt en fanesak. Akademikerne krever at regelverket for støtte ved svangerskap, fødsel og omsorg for barn skal være likt uavhengig av arbeids- og ansettelsesforhold. Ifølge organisasjonens beregninger vil det koste 60 til 80 millioner kroner i året. Fra 1. juli fikk selvstendig næringsdrivende rett til svangerskapspermisjon, med begrenset støtte.
- Når regjeringen stadig oppfordrer flere kvinner til å starte egen næringsvirksomhet, må vi kunne forvente at den følger opp løftene i Sem-erklæringen raskere. Dette handler om likestilling, verdiskaping og arbeidsplasser, sier Kvam til Dagsavisen.
[Les artikkel i Dagsavisen]
oks.com >books
oks.com >books