Mer ansvar til arbeidsgiver og arbeidstaker
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Statistisk Sentralbyrå pg Rikstrygdeverket viser igjen negative tall for sykefraværet i Norge. Sammenlignet med 3. kvartal i fjør har sykefraværet steget med 0,4 prosentpoeng til 8,1 prosent. Trygdedirektør Arild Sundberg etterlyser større ansvar til arbeidsgivere og arbeidstakere for å snu denne trenden.
- For at vi skal lykkes med å redusere fraværet er det helt avgjørende at både arbeidsgiver og arbeidstaker nå tar et større og mer forpliktende ansvar, sier trygdedirektør Arild Sundberg i en pressemelding fra Trygdeetaten.
Vekst i sykefraværet
Både menn og kvinner erfarte en økning i sykefraværet for det siste kvartalet. For kvinner økte det fra 9,3 til 9,7 prosent, mens det for mennene steg fra 6,5 til 6,9 prosent.
Mest markant økning fikk vi i bygg- og anleggvirksomheten (0,9%) og for transport og kommunikasjon (0,8). Sykefraværet var derimot uendret innenfor undervisning.
Nytt fokus
Partene i i arbeidslivet om videreføringen av intensjonsavtalen om et mer Inkluderende Arbeidsliv (IA), ønsker fokus rettet mot arbeidsplassen ved syketilfeller.
- Partene retter søkelyset mot svært viktige og riktige tiltak for å begrense veksten i sykefraværet. Vi ser nå en antydning til vekst i langtidsfraværet. Disse forholdene vil vi gå nærmere inn på når vi analyserer årstallene, sier Sundberg.
I erklæringen om videreføringen av IA, ønsker man å prioritere funksjonsevne fremfor funksjonssvekkesle ved sykdom. Gradert sykepenger skal vurderes foran aktiv sykemelding, og at dette skal bli førstevalget, og ikke slik tilfellet er i dag med passiv sykemelding.
- Utgangspunktet må være at det naturlige er å være på jobb, selv om man ikke er helt frisk. Det er kun når det er medisinsk uforsvarlig å være på jobb at legen skal gi pasienten passiv sykmelding. Jeg har stor tro på at en slik endring av fokus fra alle parters side vil gi en positiv effekt på sykefraværet fremover, sier trygdedirektøren.
Arbeidsgiver og arbeidstaker har et felles ansvar for å få en avklaring i funksjonsevne så tidlig som mulig i sykeforløpet.
Lavere vekst for IA-virksomheter
Sundberg kan imidlertid vise til en lavere vekst blant virksomheter som har inngått IA-avtalen har en lavere vekst:
- Våre tall viser at IA-bedrifter som inngikk avtale før mars i år, har en lavere vekst enn bedrifter som inngikk avtale etter dette og bedrifter som ikke har inngått avtale. Veksten for disse gruppene er hhv. 0,1 prosentpoeng, 0,3 prosentpoeng og 0,5 prosentpoeng, sier Sundberg.
[Les mer hos SSB]
[Les pressemelding fra Trygdeetaten] (PDF-fil)
oks.com >books
oks.com >booksx;>