Unge får ikke arbeid
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
I løpet av de siste ti årene har antallet unge uføre økt med 3400. De kan jobbe, men ingen ønsker dem. Arbeidskraftundersøkelsen viser også at de unge lider mest i arbeidsmarkedet i dag. Mens arbeidsledigheten går ned for voksne over 25, går den kraftig opp for de unge.
Selv om de unge (mellom 16 og 24 år) kun utgjør vel 13% av arbeidskraften i landet, opptar de mer enn 42% av de arbeidsledige. Denne situasjonen har forverret seg drastisk bare i løpet av det siste halve året.
Et selektivt arbeidsmarked holder de unge utenfor. Man er nødt til å stå på maks og ha ressurser som gjør at du er spesiell for å ha noen muligheter. Et arbeidsliv som i dag har lite romslighet, der det ikke er plass for avvik av noe slag, gjør det vanskelig for uerfarne unge arbeidstakere. De siste årene har i tillegg vært preget av nedbemanning, omlegging, outsourcing og nedlegging for å spare mest mulig.
- Stadig flere unge faller utenfor og ender opp på uføretrygd. Det kan være menn som vil, men ikke engang slipper inn i militæret, sier lege og samfunnsmedisiner Steinar Westin ved NTNU i Trondheim til Dagbladet.
Westin mener at en av hovedforklaringene ligger i at unge ikke er forberedt på yrkeslivet, og at overgangen fra skolebenken til arbeidsmarkedet blir for vanskelig
(12.9 2002)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|