Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


- Sats på eldre arbeidstakere
Del artikkelen med venner og kolleger

Eldre arbeidstakere gleder seg mest til å gå på jobb og gjør en minst like god jobb som de yngre. Det viser en ny undersøkelse Markeds- og Mediainstituttet (MMI) har gjennomført for Senter for seniorpolitikk.

Eldre ansatte er ikke de som først går lei av jobben. Heller tvert imot. De eldre ser mest fram til å gå på jobb og mestrer jobben like godt som de yngre. Undersøkelsen omfatter 1000 intervjuer av yrkesaktive i privat og offentlig sektor i et landsrepresentativt utvalg.

Øker med alderen
I alt er det 66 prosent av alle yrkesaktive som alltid gleder seg til å gå på jobb. Og arbeidsgleden øker med alderen. Er du en arbeidstaker mellom 50 til 59 år, er det 70 prosent sjanse for at du ser fram til neste dag på jobb.
-           Den eldste halvdelen av arbeidsstokken gleder seg mer til å gå på jobb enn det den yngste halvdelen gjør, sier Erik Dalen i MMI.
I tillegg til at arbeidsgleden øker med alderen, øker også følelsen av å mestre jobben. Arbeidsgleden og følelsen av å mestre jobben er vel så høy hos eldre som blant de unge.
-           Det betyr at hvis du har en eldre arbeidstaker er det en like godt fungerende ansatt som en yngre, sier Dalen og mener undersøkelsen avliver myter som at eldre arbeidstakere gjør mindre nytt for seg enn de yngre.

Eldre ikke eldst
Selv betrakter ikke de eldste arbeidstakerne seg som ”eldre”. Bare halvparten av de over 60 år mener de selv befinner seg i kategorien ”eldre”. Det tror arbeidsforsker Bjørg Aase Sørensen ved Arbeidsforskningssenteret (AFI) har med at mennesker som fortsatt er virksomme og har mye å gi ikke tenker på at de begynner å bli gamle.
-           Mens hvis du merker at du ikke lenger får til jobben, vil du kanskje tenke på at du begynner å bli gammel, sier hun.
Undersøkelsen til MMI viser også at nesten halvparten av norske ledere vil ansette eldre søkere, men at de da mener personer over 52 år. Til forskjell fra de ansatte selv som mener eldre er personer over 55 år.
-           Det å bli definert som et eldre menneske er i dag negativt. Det er ikke mange som har lyst til å bli definert inn i en slik rolle. Ofte ser vi på eldre som dyre i drift og litt trege.

Bedre i jobb
Åsmund Lunde, direktør for Senter for Seniorpolitikk (SSP) tror ikke at alle er så fornøyd med pensjonstilværelsen, og mener det er mange som etter hvert savner at noen stiller forventninger til en.
-           Eldre i jobb blir sett og betyr noe for noe. Det kan det være vanskelig å få tilfredsstilt når du er pensjonist og ikke lenger har arbeidskolleger.
Lunde peker på at det er to ting som er viktig for at flere eldre ønsker å fortsette i jobben: Innflytelse i arbeidshverdagen og ledere som vet hvordan de skal lede seniorer.
-            Motivasjonsgrunnlaget er annerledes for en 52-åring enn for en 22-åring. Arbeid er for mange den viktigste formen for læring, og læring vet vi forebygger aldring. I tillegg vil arbeid være det viktigste stedet for eldres selvrealisering, sier Lunde.

Les mer på www.seniorpolitikk.no


Legg til kommentar

21. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?