Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


- Bli IA-bedrift
Del artikkelen med venner og kolleger

NHOs årskonferanse ble arrangert i går, og hovedtema var spørsmål rundt pensjonssystemet.  Men, de oppmøtte hadde også blitt utfordret til å sette seg i statsministerens stol og ta de nødvendige valgene for hele landet.  Statsminister Kjell Magne Bondevik hadde et svar til dem alle: ”Bli IA-bedrift.”

-           Her og nå vil jeg utfordre alle bedriftslederne her i salen om å tegne IA-avtale, og ta den på alvor. Det er nødvendig for at vi skal kunne nå målet om å sikre et fremtidig velferdssystem for alle, sa statsminister Kjell Magne Bondevik i sitt innlegg.

Fremtidens pensjonister
NHOs årskonferanse hadde i år "Fremtidens pensjonssystem - Spleiselag eller Svarteper?" som tema.  Det stadige økende kravet fra befolkningen om et bedre velferdstilbud ble satt opp mot eldrebølgen som om noen år vil treffe landet.  Med en økende andel av befolkningen som pensjonister, vil det bli en utfordring for den resterende arbeidskraften og skape nok verdi til at man skal kunne gi de nye pensjonistene det de har krav på. 

Problemstillingen deltakerne møtte var:
I Norge dobles antall personer over 65 år fra 625.000 i dag til 1,2 millioner i 2040. Det er nå fire arbeidstakere per innbygger over 65 år. Om 35 år vil det være to. Petroleumsfondet er i dag på ca. 850 milliarder kroner, mens pensjonsforpliktelsene er på om lag 3.700 milliarder kroner.

Bondevik sitt svar var i tråd med Regjeringens budskap i den siste tiden:
-            Pensjonssystemet må stimulere til å holde flere folk i arbeid lengre. Dette kan ikke gjentas for ofte: Arbeidskraften er vår viktigste ressurs, og den må forvaltes på en bra måte, sa Bondevik.

Løsningen er IA
Bondevik tok frem Inkluderende Arbeidsliv som et viktig tiltak for å få flere til å stå løpet ut.  Med et arbeidsliv som virker inkluderende vil også eldre arbeidstakere føle jobben som en sunn arena for seg selv.  Selv om statsministeren innrømmet at resultatene av arbeidet med IA så langt ikke har gitt de effektene man ønsket, minnet han på at slikt arbeid ikke er enkelt.  Han viste til sykefraværstallene der IA-bedrifter kan vise til bedre resultater enn andre bedrifter.

I tillegg til å spørsmål om fremtidens pensjonisttilværelse, diskuterte man fremtidens arbeidsmarked.  Uførhet, kvinners arbeidsstilling og importert arbeidskraft var blant stikkordene for denne delen.


[Les mer på NHO sine nettsider]

a>
href=http://bookmarksme.com >online bookx;> (9.1 2004)

Legg til kommentar

22. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?